”Det svenska barnomsorgssystemet är skadligt för små barn”

Svensk barnomsorg lyfts fram som skräckexempel i USA

I en debattartikel i Wall Street Journal varnar psykoanalytikern och författaren Erica Komisar andra länder för att följa i Sveriges spår när det gäller barnomsorg. Den svenska modellen är inte bra för den sociala och emotionella hälsan hos små barn.

SKRÄCKEXEMPEL. Svenska politiker håller en hög svansföring utomlands när det gäller välfärd, inte minst gäller det vår långa föräldraförsäkring och barnomsorgen där i princip vartenda barn skils från sin mamma vid ett års ålder. Systemet beskrivs som ”befriande” för kvinnorna som slipper ta hand om sina egna barn och i stället kan satsa allt på att göra karriär, medan någon annan uppfostrar och tar hand om deras telningar.

Men i Wall Street Journal 11 juli pekade Erica Komisar på en helt annan verklighet. Nämligen att de som får betala priset för den svenska politiken är barnen. Det finns gott om vetenskapliga studier som visar att institutionaliserade daghem är dåliga för små barn, skrev hon och påpekade att det dessutom är stor omsättning av personal på förskolorna. Hon menar att en tidig dagisstart kan leda till psykisk ohälsa senare i livet, och uttrycker oro för att USA ska börja gå i samma riktning som Sverige:

”Sveriges mödraskapspolitik är kanske bra för ekonomisk tillväxt och jämställdhetsideal, men inte för den sociala eller emotionella hälsan hos små barn.”

Erica Komisar har helt rätt. Det är ett faktum att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat katastrofalt de senaste decennierna. Men detta kan våra politiker inte förstå – eftersom de inget vet om anknytning.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela krönikan.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}