Mirakulös räddningsoperation – alla ute ur thailändska grottan

Australisk läkare och brittiska dykexperter hyllas som hjältar

Med hjärtat i halsgropen har världen följt dramat om fotbollslaget som suttit fast i en grotta i norra Thailand sedan 23 juni. Efter en tre dagar lång räddningsoperation lyckades man på tisdagen få ut de sista i sällskapet – och alla verkar vara oskadda efter skräckupplevelsen.

HJÄLTEINSATS. Tidningen Svegot har, i likhet med stora delar av världens medier, följt dramat med de thailändska grottpojkarna med stor spänning och oro. Pojkarna var försvunna i tio dagar innan de återfanns – fyra kilometer in i en grotta vars gångar fyllts med vatten efter ett plötsligt monsunregn. Att få ut dem visade sig vara en mycket farlig och svår operation, då gångarna är mycket smala och helt vattenfyllda på vissa ställen. Många av de mellan 12 och 16 år gamla pojkarna kan inte ens simma.

En internationell räddningsstyrka om bland annat 90 dykare har sedan pojkarna hittades arbetat febrilt för att hitta sätt att få ut dem. Svårigheterna och faran blev tydliga, när en erfaren thailändsk attackdykare i fredags dog av syrebrist då han försökte ta sig ut ur grottan. Hot om fler annalkande monsunregn, samt syrebrist inne i grottan, gjorde dock att räddningsstyrkan var tvungen att gå vidare med räddningsoperationen. Under de tre senaste dagarna har man därför arbetat med att eskortera ut pojkarna, en och en, fastbundna vid dykarna.

VM-final i Moskva

Och under tisdagen kom alltså beskedet – hela sällskapet är ute ur grottan och är av allt att döma tämligen oskadda, även om ett par misstänks ha smärre lunginfektioner och någon pojke rivit upp ett sår på vaden. De kommer nu att vårdas i karantän på sjukhus, så tyvärr kan de inte utnyttja FIFA-presidenten Gianni Infantinos erbjudande om att flygas till Moskva för att se finalen i fotbolls-VM på plats på söndag.

När beskedet kom att samtliga i sällskapet var i säkerhet, utbröt spontana applåder och jubel bland journalister och andra som samlats i närheten av Tham Luang-grottans mynning. Räddningsstyrkans arbete hyllas i alla tonarter, bland annat på Twitter, men tre män lyfts fram som helt avgörande för att operationen blev framgångsrik. Det handlar om de brittiska grottdykningsexperterna Rick Stanton, 57, och John Volanthen, 47, som var de som först nådde fram till pojkarna inne i grottan. Stanton och Volanthen anses vara bland världens främsta grottdykare och har båda tidigare deltagit i spektakulära räddningsoperationer. Nyzeeländske dykexperten Neil Bennett förklarar för brittiska The Guardian:

– I en sådan här extrem och fientlig miljö måste man arbeta med en partner man känner väl, och som har en liknande träning som man själv har. Man kan inte gå in ensam, det vore lika med självmord – man arbetar som ett team.

– Både John Volanthen och Rick Stanton är mycket meriterade grottdykare som har uträttat storverk i ett antal större grottsystem i Europa … deras specialitet är “rebreather”-teknologi, vilket är helt idealiskt för situationen i den thailändska grottan.

“Rebreather”-teknologi går förenklat ut på att man återanvänder sin egen utandningsluft.

Unik kompetens som läkare och dykexpert

Den tredje person som pekas ut som avgörande för räddningsoperationens framgång är den australiensiske läkaren Richard Harris, 53. John Volanthen och Rick Stanton efterfrågade uttryckligen hans expertis, då kombinationen läkare/extremt erfaren dykare inte går att uppbringa var som helst. Harris, som befann sig på semester i södra Australien, hörsammade omedelbart deras begäran och flög till Thailand. Hans initiala hälsobedömning av pojkarna ska bland annat ha lett till att myndigheterna reviderade sin ursprungliga strategi – att försöka få ut de starkaste pojkarna först. Tanken var att de svagare pojkarna skulle hämta styrka genom mat och vatten som tillförts och sedan föras ut, men då doktor Harris påtalade att de troligen inte skulle överleva mycket längre inne i grottan, ändrade man sig.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}