Svensken är i mycket dålig skick

En ny undersökning visar att svensken är i skrämmande dålig form. Ursäkterna är många men det finns bara en enda lösning. Sätt igång att träna. Och behåll ursäkterna för dig själv – det är ingen som är intresserad av att höra.

LATMASKAR. Nära hälften, 46%, av svenskar i åldern 18-74 har en så pass dålig kondition att den är direkt hälsofarlig enligt en ny studie av forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan.

Undersökningen är gjord genom att samla in data från hälsoundersökningar från arbetsplatser runt om i landet och resultatet är minst sagt bedrövligt.

Dålig kondition är lika med dålig hälsa med allt det innebär. Dåligt hjärta, dåliga leder och dåliga lungor. Svaga kärl och hög risk för diabetes. Men framförallt ett svagt sinne. En brist på beslutsamhet att ta hand om sig själv.

Studien fokuserade på syreupptagningsförmåga. Detta mäts i hur mycket syre försökspersonen kan tillföra varje kilo kroppsvikt per minut. För att orka gå en rask promenad i tio minuter utan att ta paus behöver värdet vara kring 30 milliliter per minut. I studien satte man gränsen för “hälsofarligt låg kondition” vid 32 milliliter per minut. Och nästan hälften kom alltså under denna gräns.

Katastrofala resultat

Förklaringarna må vara många. Många av oss har stillasittande yrken. För våra förfäder existerade knappast något sådant. Vi äter dåligt, vi röker, stoppar i oss ohälsosamma kemikalier och har en fritid som är långt ifrån aktiv.

Det finns alltid ursäkter till att inte ta hand om sig. Man kan skylla på barnen, på tidsbrist, på trötthet, på sjukdomar eller brist på pengar. Alla dessa ursäkter är just det – ursäkter. För sådana finns det alltid.

Själv är jag verkligen inte hälsan själv men jag hittar inte på ursäkter. Jag vet att det är mitt eget ansvar och bara mitt. Därför släpar jag mig till gymmet med hot om våld om så krävs. Därför snöra jag på mig joggingskorna även om vädret är piss (men allt för sällan).

För jag tränar för att må bättre. För att bli piggare. För att bli smartare. För att vara stark, uthållig och lycklig. Sverige behöver mig i toppform och det är dit jag siktar.

Sverige behöver även dig. I toppform. Vägra därför vara en av dessa 46%. Vägra acceptera att du är lat, fet, smal, tjock eller ur form. Det är bara du som kan förändra det.

Så sätt igång. Inga. Ursäkter.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}