Mamma och pappa byts ut i Frankrike – för gammalmodigt

För att få slut på diskrimineringen mot alternativa familjer i Frankrike tar nu myndigheterna till kraftåtgärder. Det är slut på “mamma” och “pappa” i skolan.

Valérie Petit, ledamot för La république en marche, menar att det gammalmodiga måste bort och det moderna ska in:

– Det finns familjer som får formulär som är utformade efter ganska gammalmodiga familjemodeller. För oss handlar det om social jämställdhet.

Av det skälet tar man nu bort “mamma” och “pappa” ur olika typer av skolformulär, till exempel en ledighetsansökan. Detta är en del av en större förändring av skollagen.

I stället för de föråldrade “mamma” och “pappa” kommer det mer progressiva “förälder 1” och “förälder 2” att användas. Något snålt kan tyckas, eftersom detta diskriminerar riktigt progressiva “stjärnfamiljer” med kanske tre “pappor” och en “mamma”… eller “föräldrar”.

Det stora föräldraförbundet FCPE tycker att förändringen i grunden är bra, men de varnar för att det kan uppstå hierarkier mellan mamma och pappa:

– Vem är ”förälder 1” och vem är ”förälder 2”?

Det frågar sig Alexandre Urwicz från föreningen och skulle hellre se “mamma”, “pappa” och “vårdnadshavare”. Det sistnämnda används ju med fördel i Sverige.

Kort sagt blir aldrig alla nöjda och nu återstår det att se om senaten kommer att godkänna lagen.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}