Flygsabotören Elin Ersson dömd till dagsböter

Elin Ersson fick sina 15 minuter i rampljuset när hon vägrade sätta sig ned i flygplanet och därmed förhindrade att en kvinnomisshandlare blev utvisad till Afghanistan. Idag föll domen, och den blev minst sagt mild.

Elin Ersson, 22 år gammal, ville stoppa en utvisning till Afghanistan. Detta lyckades hon med. Dock av fel person. Istället “räddade” hon en 52-årig kvinnomisshandlare från att lämna Sverige, något som han gått med på att göra. Men Elin lät inte denna lilla detalj hindra henne.

Trots att kabinpersonalen, och flera passagerare, flera gånger sade till henne att sätta sig ned vägrade hon förrän även mannen lämnat planet. Mannen riskerade nämligen, enligt Elin, att bli mördad i sitt hemland.

Hon blev världskänd för sitt tilltag. Videon har fått över fem miljoner visningar på Facebook. Många hyllade den unga kvinnans mod, men lika många tyckte det var ett idiotiskt tilltag och att det finns bättre sätt att påverka politiken.

Det blev även, konstigt nog, debatt om det ens var olagligt att hindra ett flygplan från att lyfta på detta sätt. Efter att ha utretts av en åklagare kom man fram till att ja, det är olagligt.

Men det blir inte speciellt kostsamt för den unge asylaktivisten. Trots att aktionen innebar en merkostnad på över 240 000 för skattebetalarna blir bötesbeloppet endast 3 000 kronor i dagsböter. Åklagaren yrkade på 14 dagars fängelse.

Men Elin är ändå inte nöjd. Hon anser inte att hon gjort något olagligt. Hennes advokat menar att eftersom planen stod still, och att det inte var kaptenen personligen som sade till Elin att säga sig ned så är Tingsrättens dom felaktig. Den kommer därmed att överklagas.

— Planet stod på marken och uppmaningarna hon fick kom inte från befälhavaren.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!