Konstnären Dan Park dömd för hets mot folkgrupp igen

Då var det dags igen. Gatukonstnären Dan Park fick idag (via Kulturnytt) veta att han än en gång är dömd för hets mot folkgrupp. Tidningen Svegot ringde upp honom för att höra hur han ställer sig till domen. Hör hela intervjun, endast här på Svegot.

HETS. Tre månaders frihetsberövning blev straffet för Dan Park. Han dömdes idag av Malmö tingsrätt för fem fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal. Men han är ganska van. 2014 dömdes han till fem månaders fängelse efter en utställning i Malmö.

Vilken gång i ordningen är det egentligen du är åtalad för hets mot folkgrupp?

— Jag har tappat räkningen. Kanske tio gånger? (Skratt)

Berätta vad det är som händer.

— Ja, kulturnyheterna ringde och väckte mig vid 12-tiden och sa att jag hade dömts till tre månaders fängelse. Jag hade hoppats på sex månader. Eller hoppats hade jag inte, men jag trodde på sex månader. Tre månader känns som ingenting.

Men du trivs nästan i fängelset? Eller överdriver jag?

— Äh, trivs vet jag inte. Men tre månader, vafan. Då får man bara sitta av två månader. Det går snabbt. Men det är sinnessjukt att jag blev fälld för yttrande på affischer.

Vilka bilder är det denna gången?

— Ja… Det var någon ny bild jag publicerade. En kommentar på den där våldtäkten på finlandsbåten för några år sedan. De som inte ens var svenska medborgare.

— “Bortsprungen negerslav” som Jallow (Momodou Malcolm Jallow) visar på konferenser och sånt, den blev jag fälld för.

Vad är det för bild, och vem är Jallow?

— Ja, han är professionellt kränkt. På rättegångar sitter han och gråter och är så mjuk i rösten, men i verkligheten på demonstrationer, då jävlar.

— Det är ju en kommentar på att några ungdomar i en skola klädde ut sig till slavar.

Är du förvånad över domen?

— Ja, asså. Jallow visar min bild på konferenser. Någon tar en bild på det och lägger upp på Twitter. Då tar jag en skärmdump och undrar vem jag ska stämma för upphovsrättsbrott. För Jallow använder ju min bild utan att fråga mig. Då blir jag dömd för hets mot folkgrupp och förtal!

Jag frågar som vanligt – är det slut på satiriska bilder på elskåp nu?

— Nääe, jag ska gå ut idag och sätta upp några nya grejjor…

Hör hela intervjun nedan!
Detta är en artikel från Svegot Plus
Hugin själv är förvisso inte förvånad eller speciellt skakad efter domen, men han tycker den är felaktig. Hör själv, om du har plus-medlemskap! Vet mer! Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}