Undersökning om samtyckeslagen visar tydligt på problemen

Kvinnor och män har precis som väntat oerhört olika syn på samtyckeslagen, både vad gäller dess införande och vad som egentligen är samtycke. Detta visar tydligt på hur stor skillnad det är mellan könen. En skillnad som inte går att rätta till med en lag.

FEMINISM. Brottsoffermyndigheten har vänt sig till Sifo för att fråga ungdomar mellan 18-25 vad de anser om den nya samtyckeslagen. Resultaten är förväntade men ärligt talat oroande.

Hela 90 procent av kvinnorna är positivt inställda till lagen. Det är högt. Men det är inte så konstigt. De flesta, kvinnor som män, anser nog att samtycke är bra. Det gör jag med. Givetvis. Är sex inte frivilligt är det en våldtäkt.

62 procent av de unga männen håller med kvinnorna men 22 procent är negativt inställda. Lagen är ju främst till för att skydda kvinnor, iallafall på pappret, så detta är inget konstigt.

Det är inte heller konstigt att män och kvinnor ser väldigt olika på vad som är samtycke och inte. Men det är betydligt mer oroande, särskilt nu när det finns en lag som kan göra unga män till våldtäktsmän utan att de vet om det.

Vad är samtycke?

Innan du läser vidare vill jag att du själv funderar lite. När anser du att en person visar samtycke? Är det vid ett uttalat “kan du vara snäll och ligga med mig”? Eller är det något subtilare? En blick? En rörelse? En inbjudan att “dricka te” sent en lördagskväll?

Det finns givetvis inga raka svar. Vi har alla våra egna tankar kring detta och mycket sker instinktivt. Men skillnaderna mellan könen är väldigt stora.

Exempelvis att följa med någon hem på kvällen. 17 procent av killarna i undersökningen ansåg detta vara samtycke. Men bara sju procent av tjejerna.

En tredjedel av killarna ansåg det vara samtycke om en tjej lade sig naken i sängen bredvid dem. Runt hälften av tjejerna, 16 procent, höll med.

I SRs artikel står en mening som bör göra dig, man som kvinna, något oroad.

“Ingen av de situationerna är samtycke i lagens mening.”

Tänk på det. Tänk noga på det. Tjejen du träffar på krogen, som ber om att få följa med dig hem och sedan på eget bevåg tar av sig kläderna och lägger sig i din säng har inte gett dig samtycke i lagens mening.

Det är nya tider. Vad som är en godkänd sexuell invit är numera inget mellan en man och en kvinna. Även staten har något att säga i saken. Jag vågar nog påstå att de absolut flesta men skulle ta en naken kvinna i sin säng som en sexuell invit. Men det är det alltså inte. Enligt lagens mening.

Ta därför det säkra före det osäkra.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}