10 av 11 anmälda Metoo-publiceringar fällda

”Fyra personer har åsamkats oförsvarlig skada"

Expressen var värst men även Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Hänt i veckan fälls.

PRESSÖVERTRAMP. När Metoo-kampanjen rasade som värst kastade journalisterna alla sina principer överbord. Nu skulle det en gång för alla slås fast att svenska män är svin som utsätter kvinnor för alltifrån skamliga förslag till regelrätta våldtäkter. Anonyma kvinnors vittnesmål räckte för att skriva stort uppslagna artiklar om namngivna män.

Det är mycket ovanligt att Pressens opinionsnämnd, PON, fäller så många tidningar i en klump. Men så var också höstens Metoo-kampanj något i hästväg. Tevekändisar som Martin Timell och Lasse Kronér hängdes ut som skyldiga, trots att händelserna låg långt bak i tiden och att inga formella misstankar då hade riktats mot dem. Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen kölhalades i flera tidningar – trots att våldtäktsanklagelsen mot honom låg många år tillbaka i tiden och redan hade utretts och lagts ner av polisen.

I en artikel på DN Debatt förklarar Pressombudsmannen Ola Sigvardsson varför så många fälldes:

”Elva anmälningar. Tio fällningar. Ett mycket ovanligt utfall. Sett över ett år brukar de drygt 500 anmälningar PO får in, leda till cirka 35 fällningar i PON. Särskilt anmärkningsvärt är att fällningarna i de nu aktuella ärendena i flera fall gäller högprofilerade publiceringar, som gjorts efter en omfattande research av tidningarna.”

Expressen var värst

“De flesta fällningarna gäller Expressen. Alla fyra som omnämns ovan har anmält Expressen och tidningen har fällts i samtliga ärenden. Svenska Dagbladet fälls för artiklar där Aftonbladet-krönikören och Martin Timell pekats ut. Aftonbladet, Dagens Nyheter och Hänt i veckan för artiklar om Martin Timell. Tidningen Arbetaren fälls med PON:s starkaste formulering; grovt brott mot god publicistisk sed. Det gäller en anmälan från den person som valt att vara anonym.”

Den enda anmälning som friades var Dagens Nyheters


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}