EU skakas i sina grundvalar

Tvingas lägga om kursen för att inte förlora allt

Under söndagen plockades närmare 1 000 migranter upp av den libyska kustbevakningen och transporterades tillbaka. Samtidigt fortsätter Italien med sina nya hårda tag där inrikesminister Matteo Salvini nu har uttryckt att landet inte kommer ta emot en en människa till – och EU står inför en djup kris.

I ELFTE TIMMEN. Utav de 1 000 personer som den libyska kustbevakningen plockade upp bedömdes bara en handfull ha asylskäl enligt FN. Dessa personer transporterades vidare till Nigeria för skydd. Under veckan som gått har närmare 2 000 migranter fått vända om sedan Italien stängt sina hamnar för de NGOer som samarbetar med människosmugglarna i Nordafrika.

EU-möte utan resultat

Under söndagen hölls också ett minitoppmöte i Bryssel som initialt var tänkt att vara en hjälp på traven för Tysklands Angela Merkel som har problem på hemmaplan. Hennes egen inrikesminister Horst Seehofer har gett henne till första juli att få till stånd en överenskommelse inom EU för hur massinvandringen ska hanteras sedan, säger han, kommer han att agera på egen hand.

Men det verkar inte som om det blev mycket av detta minimöte. Dels vägrade flera av länderna som var inbjuda, bland andra Ungern och Polen, att dyka upp och Italien kom inte dit för att ta emot order. Italien ligger redan i en bitter fejd med Frankrikes president som slängt ur sig diverse okvädinsord mot italienarna på grund av de stänga hamnarna.

Sveriges Stefan Löfven var på plats och upprepade före mötet mantrat om “gemensamt ansvar” inom unionen.

Efter minimötet stod det klart att man inte kommit fram till något, i alla fall inget som man vill kommunicera utåt. Det har inte kommit några gemensamma uttalanden eller utfästelser. Nu återstår det att se om det ordinarie toppmötet som sker under veckan kommer att lösa något. Italiens premiärminister sa sig vara nöjd med att landet tvingat diskussionen åt rätt håll, medan Frankrikes Emmanuel Macron menade att det inte finns “någon plan utan bara förslag från den ena och andra”.

EU-projektet skakar i grunden

Flera faror hotar EU.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}