“Hatstormen” mot Jimmy Durmaz – fake news och påverkansoperation?

Erfarna journalister anar ugglor i mossen

Efter Sveriges snöpliga förlust mot Tyskland i fotbolls-VM i lördags, svämmade syndabocken Jimmy Durmaz sociala medie-konton över av hat och till och med mordhot. Eller hur var det nu? Flera erfarna journalister har börjat fatta misstanke om att det hela kan vara en påverkansoperation i syfte att öka polariseringen i samhället.

FAKE NEWS. De flesta bedömare är överens om att mittfältaren Jimmy Durmaz inhopp i Sveriges match mot Tyskland i fotbolls-VM i lördags var synnerligen olyckligt. Med bara sekunder kvar av matchen på övertid, orsakade Durmaz en frispark strax utanför det svenska straffområdet, som resulterade i att tyskarna kunde avgöra matchen med 2-1. Sedan bröt hela helvetet löst. Åtminstone är detta det narrativ som spridits i medierna de två senaste dygnen.

“Direkt efter matchen tog ett av Fifas officiella twitterkonton upp att det kommit in över 3 000 kommentarer på Durmaz Instagramkonto, däribland rasism och dödshot”, rapporterade Sydsvenskan och alla andra stora svenska medier. Durmaz själv menade hjältemodigt att han var “van vid att bli hatad”, så han tog inte så illa vid sig. På söndagseftermiddagen höll han dock ett mycket känslosamt tal i samband med Sveriges träning, som avslutades med att hela laget i kör sa: “Fuck rasism!” Talet rörde SVTs kommentatorer Jane Björck och Frida Östberg så till den milda grad att båda föll i förtvivlad gråt mitt under sändning.

Anade ugglor i mossen

Men nu började en del garvade murvlar ana ugglor i mossen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}