Tio månaders ungdomsvård för misstänkt gruppvåldtäkt

En 17-årig yngling den ende åklagaren lyckades lagföra

Den 26-åriga kvinnan var narkotikapåverkad och, som hon själv uttryckte det, “godtrogen”. En kall vinternatt följde hon med till en källarlokal som killarna i ett ungdomsgäng hade tillgång till – och blev gruppvåldtagen. Endast en person har dock kunnat åtalas och fällas för brottet.

VÅLDTÄKT. Det var i februari i år som våldtäkten ägde rum, i det så kallat “särskilt utsatta området” Lindängen i Malmö. Initialt misstänktes sju personer, då i åldrarna 13-16 år, för att ha deltagit i övergreppet. Till syvende och sist räckte bevisningen dock bara till för att åtala en nu 17-årig yngling för grov våldtäkt.

– Det finns stöd för att fler personer har figurerat på platsen. Jag påstår att det har varit fler personer men jag kan inte visa vilka det varit, sa åklagare Kristina Amilon till Sydsvenskan när hon lämnade in sin stämningsansökan i slutet på maj.

Den våldtäktsmisstänkte åtalades också tillsammans med två 15-åringar för bedrägeri, eftersom åklagaren menade att de lurat av målsäganden pengar, pinkod och bankkort under förespegling att hon skulle få narkotika i utbyte. Samtliga frikänns dock för detta brott. Däremot finner Malmö tingsrätt 17-åringen skyldig till våldtäkt av normalgraden, genom att han tilltvingat sig oralsex från målsäganden. Att någon av de andra pojkarna också förgripit sig på kvinnan går inte att bevisa, varför våldtäkten inte betraktas som grov. Straffet bestäms till tio månaders sluten ungdomsvård, samt 115 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten skriver att brottet är allvarligt och egentligen har ett straffvärde högre än minimistraffet två års fängelse. Men med hänsyn till gärningsmannens låga ålder, det faktum att han är tidigare ostraffad, samt att han suttit häktad, landar man alltså ändå till slut i påföljden tio månaders ungdomsvård.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!