Sång och stolthet när Sverige vann inledningsmatchen i fotbolls-VM

Allt fler verkar förstå idrottens betydelse för nationalkänslan

Alla – spelare, ledare, publik – sjöng Du gamla du fria för full hals och ett gult hav av supportrar bar fram det svenska fotbollslandslaget till seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM. Janne Anderssons stolta lag är ytterligare ett tecken på paradigmskiftet i det svenska samhället, spanar Tidningen Svegot.

FOSTERLANDSKÄRLEK. Redan innan matchen började, var Svegots chefredaktör Ingrid Carlqvist igång och härjade på sociala medier, och twittrade bland annat ut det här filmklippet, av svenska fans som intar staden Niznij Novgorod.

Nostalgiska klipp av bland annat en straffräddning av Tomas Ravelli i VM 1994, och fina klassiska mål av Anders Svensson och Kenneth Andersson, fick Ingrid att brista ut i gråt redan innan matchen hade börjat.

– Jag kände en sådan stolthet över mitt Sverige, en sådan glädje över att tillhöra den här klubben som jag fötts in i. Det är lika självklart för mig att jag är en etnisk svensk som att jag är kvinna, säger Carlqvist.

Och tårarna fortsatte flöda när Janne Anderssons landslag ställde upp sig, höll om varandra och sjöng “Du gamla du fria” för full hals. Detta har ju tidigare varit lite av en stötesten, bland annat har Zlatan Ibrahimovic alltid vägrat att sjunga, och viss uppståndelse uppstod när Janne Andersson tillträdde som förbundskapten och i ett Sommarprat konstaterade att han helst ser att alla spelare sjunger i solidaritet. Nu är vi där, och Ingrid Carlqvist rördes än en gång till tårar.

– Det var tydligt att alla ville sjunga, alla tog i för kung och fosterland. Detta är något vi inte har upplevt på många år, och jag måste tyvärr säga att en del av förklaringen är att vi har blivit av med Zlatan. Nu är Sverige ett homogent lag, en lagmaskin, precis det som alltid har varit vår styrka.

Det satt ganska hårt inne, men efter att ha dominerat matchen och missat massvis med chanser kunde Sverige till sist genom helsingborgaren Andreas Granqvist göra 1-0 på straff och vinna premiärmatchen i VM. På presskonferensen efter matchen sa Granqvist:

– Det känns fantastiskt att sitta här som vinnare. Vi såg Mexiko vinna i går och det gjorde gruppen ännu tuffare för oss. Vi visade en otrolig attityd där ute, vi gjorde det här som lag. Vi krigar och kämpar. Vi springer för varandra. Nu siktar vi mot Tyskland.

Så varför är detta viktigt då? En jäkla fotbollsmatch där elva shortsförsedda karlar jagar en boll, kan det verkligen vara något?

– Svenskar är så rädda för att visa nationalism, och detta är en form av mjuk nationalism som tillåter människor att vara stolta över Sverige och det svenska folket. Jag ser detta som en del av den gryende svenska positiva nationalismen – en ny stolthet och svenska folket är på väg att tillfriskna, säger Ingrid Carlqvist.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}