“Flykting”-skeppet Aquarius välkomnades i Spanien

Efter att ha fått nobben av Italien och Malta om kajplats återstod inte annat för SOS Méditerranées fartyg Aquarius än att stäva mot Spanien, där den socialistiske ledaren erbjudit sig att ta emot.

MÄNNISKOSMUGGLING. SOS Méditerranée är en av flera NGOer (Non governmental organisations) som försöker underlätta migrationen från Afrika till Europa. Deras fartyg väntar precis utanför den libyska kusten och blir kontaktade av smugglare på fastlandet när en ny båt är på väg ut. Genom att sedan hävda att båten med migranter är i sjönöd plockar NGO-fartyget upp dem, men i stället för att transportera dem till närmaste hamn i Libyen (som ligger inom synhåll) vänder man och tar sig hela vägen över Medelhavet till Italien.

Denna praxis som pågått under flera år fick ett abrupt slut när Italien nye inrikesminister, Matteo Salvini, stängde italienska hamnar för flyktingsmugglarnas fartyg. Han skrev på Twitter:

”Från och med i dag börjar Italien säga nej till människohandel, till affärerna kring illegal invandring. Mitt mål är att säkerställa ett fridfullt liv för de här barnen i Afrika och för våra barn i Italien.”

Spanien tar emot

Italiens och därefter Maltas beslut att inte ta emot fartyget Aquarius fick Frankrikes president att ilskna till och i Tyskland var Angela Merkel emot medan hennes inrikesminister var för. Ganska snart förklarade Spaniens nytillträdde premiärminister, socialisten Pedro Sánchez, att hamnstaden Valencia stod öppen för NGO-fartyget som motvilligt satte kurs dit. Frankrike lät då meddela att de migranter som vill vidare från Spanien till Frankrike är varmt välkomna.

Spanien har tidigare varit mer restriktivt och under åren 2015-2016 tog man bara drygt en procent av alla som kom till EU-området, men på senare tid har mottagandet ökat. Från Spanien är sedan vägen fri mot Frankrike och vidare norrut.

Migranterna på Aquarius kommer att få 45 dagars humanitärt tillstånd av Spanien medan deras asylsökningar behandlas. Migranterna kommer framförallt från Afrika, men också från Afghanistan, Pakistan och Bangladesh.

Italiens Matteo Salvini var nöjd


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

SKAFFA SVEGOT PLUS NU

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!