Turkiet varnar för krig mellan “korset och halvmånen”

Erdogan skräder inte orden efter Österrikes hårda tag mot islamism

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uttalade sig här om dagen angående Österrikes beslut att stänga ner flera moskéer och utvisa imamer. Bland annat menar Erdogan att beslutet är antimuslimskt och säger att det kommer att få följder. Han varnar också för ett krig mellan “korset och halvmånen”.

MUSLIMHOT. Det var dagen efter att Österrike meddelade att flera moskéer kan stängas i landet och uppemot 60 imamer kan komma att utvisas, som Recep Tayyip Erdoğan, Turkiets president, gav sitt hotfulla tal i Istanbul. Bland annat sa han:

“Dessa åtgärder som tagits av den österrikiske premiärministern, fruktar jag, leder oss mot ett krig mellan korset och halvmånen.”

Halvmånen är en symbol för islam.

Turkiska moskéer drabbas

Sju moskéer och uppemot 60 turkiska imamer drabbas av de åtgärder som Österrike vidtagit i samband med att de beslutat sig för att följa den lag som instiftades 2015. Lagen säger att religiösa samfund inte får finansieras från andra länder. Turkiet har en religiös myndighet, Diyanet, vars enda syfte är att finansiera moskéer utomlands och tillhandahålla imamer. En talesman för den turkiske presidenten menade att Österrikes agerande var “ett uttryck för den antimuslimska, rasistiska och populistiska våg som pågår i landet”. Förutom att hota med krig “mellan korset och halvmånen”, sa Erdogan också under sitt tal:

“De säger att de tänker sparka ut våra religösa män ur Österrike. Tror de inte att vi kommer att reagera på en sådan handling? Det betyder att vi måste göra något åt det.”

Turkiets president valde att inte vidare utveckla tankarna kring sitt hot.

Vanligt med utländsk finansiering

Att Turkiet finansierar moskéer och tillhandahåller imamer, koraner med mera i Europa är ingen överraskning. Runt om i Europa, också i Sverige, finns muslimska församlingar som är underställda den turkiska religiösa myndigheten, som för ut sin (Erdogans) islam. Men Turkiet är inte ensamma. Också Qatar och Saudiarabien pumpar in enorma summor i muslimska församlingar i flera Västländer.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}