”Nu är vi ännu mer förbannade på honom”

Stefan Löfven väckte känslor på möte i Helsingborg

När statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson häromdagen aviserade att de skulle hålla öppet möte på Elinebergsskolan i Helsingborg, vände de sig inte till sina egna medlemmar – de ville hellre att SD-sympatisörer skulle komma.

– Vad skulle vi här att göra? Vi fick inte ställa en enda fråga, sa upprörda SD-kvinnor efteråt.

DENSTORELEDAREN. Trots att det är sommarvarmt ute och trots att HIF möter Gais på Olympia är Elinebergsskolans aula nästan full. Jag och två unga människor i min närhet har kommit tidigt till mötet och ser oss omkring. På första raden sitter en relativt ung kvinna med hijab. Till höger om oss står en ”hen-person” med örhängen, målade naglar och skäggstubb.

Plötsligt travar ett helt gäng kvinnor in med bestämda steg. En av dem har en tröja med ett stort SD-tryck på. För de har ju särskilt bjudits in. I Helsingborgs Dagblad kunde man till exempel läsa att stadens drygt 700 S-medlemmar ombetts att bara ta plats i aulan i mån av plats.

Stadsdelen Elineberg (som fortfarande är relativt svensk och lugn) är klassisk arbetarmark. Här ligger egnahemsområdet Eskilsminne där så många arbetare i början av 1900-talet fick en chans att köpa mark relativt billigt och bygga sina egna hus, bland dem mina egna farföräldrar som var sossar av den gamla sorten. Farmor Ingeborg var dessutom riksdagskvinna i 17 år.

Har tappat 27 procentenheter på tolv år

I valet 2002 fick sossarna nästan 60 procent av rösterna (58,4) till riksdagsvalet här på Elineberg. 2006 skedde det stora raset ner till 34,99 – en minskning med chockerande 23,4 procentenheter. 2012 sjönk man till 30,66 och 2014 sågs en liten uppgång till 31,01. Motsvarande utveckling för Sverigedemokraterna är omätbart för 2002 och 2006, men sedan dess har partiet följt riksgenomsnittet: 2010 fick de 5,7 och 2014 blev det 12,86 procent.

När det gäller valet till kommunfullmäktige har det gått bättre för Socialdemokraterna på Elineberg. 2006 fick de nästan egen majoritet i valdistriktet Elineberg – 49,63 procent medan Sverigedemokraterna fick 10,79. 2010 hade sossarna halkat ner till 46,29 och SD fick 14,66. 2014 rasade S och fick bara 40,79 medan SD tog ett rejält skutt upp till 24,58.

Det är alltså ingen slump att Stefan Löfven och Magdalena Andersson förlagt sitt möte till just Elineberg. Målet är att locka tillbaka gamla sossar som röstade på SD i förra valet, och just därför uppmanade de SD-sympatisörer att komma. Här är det inte meningen att topparna ska köra valpepp för medlemmar – de är här för att locka gammelsossar tillbaka till fadershuset.

– Det är en tydligt uttalad plan nationellt att vi framåt vårkanten måste börja bygga relationer med väljare som tidigare kanske har lagt sin röst på Sverigedemokraterna, säger Anders Svärd, valledare för S i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

De flesta här är trogna S-väljare

Men det märks redan från början att de allra flesta närvarande är medlemmar eller åtminstone trogna S-väljare. Kvällens största applåd river statsministern ner när han säger:

– Ge oss egen majoritet så ska ni få se på trygghet på arbetsmarknaden!

Den store ledaren?

Stefan Löfvens budskap var just detta – han och bara han kan bygga tillbaka det starka Sverige. Han sa det starka Sverige, inte den starka staten – men det är förstås det han menar: Svenskar klarar sig inte utan en stark sossestat.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}