President Macron varnar för inbördeskrig när klyftan mellan Öst- och Västeuropa ökar

När Frankrikes president Emmanuel Macron på tisdagen talade till EU-parlamentet i Strasbourg handlade det om risken för att Europeiska unionen kan slitas itu av ett ”inbördeskrig” mellan dess liberala och auktoritära demokratier.

FRANKRIKE. Emmanuel Macron sa att EU därför måste bygga en ny europeisk suveränitet och sätta igång med mycket nödvändiga reformer för att rädda unionen. Den hängivne eurofilen fick stående ovationer och talrika komplimanger av beundrande ledamöter under debatten som handlade om Europa efter Brexit.

– Vi ser splittring och tvivel inom Europa. Det verkar som om ett sorts europeiskt inbördeskrig pågår där själviska intressen ibland verkar vara viktigare än det som förenar Europa.

Macron gjorde inte mycket för att dölja att han riktade sig till Ungern och Polen när han sa att Europa är i klorna på en ”fascination för det ickeliberala”. Bryssel har som bekant synpunkter på Polens ”kontroversiella” rättsliga reformer och bekymrar sig också över rättsstaten i Ungern efter Viktor Orbans jordskredsseger (enligt Bryssel på grund av att han skrämde ungrarna med invandring).

– Vi ser auktoritärism överallt omkring oss. Svaret är inte auktoritär demokrati utan demokratins auktoritet, sa Macron.

“Nationell själviskhet och egoism”

Utan att specificera vad han lägger i ordet demokrati förklarade Macron att europeisk demokrati är vår bästa chans. Därefter varnade han för den ”dödliga tendensen” till nationell själviskhet och egoism som kan föra kontinenten ”mot avgrunden”.

Emmanuel Macron

När den franske presidenten drog upp Andra världskriget och sa att han tillhör en generation som aldrig upplevt krig och att han ”lider av lyxen att ha glömt vad som hände våra förfäder och inte vill inte vara en del av en generation sömngångare som har glömt sitt förflutna”, då bröt kammaren ut i applåder.

Florian Phillipot, före detta medlem i Front National, attackerade Emmanuel Macron genom att kalla honom EUs ”toppstudent” som ”kan recitera alla verserna ur den europeiska katekesen”. Han hyllade Storbritannien för att de brutit sig loss från sina bojor och hoppades på en Frexit-omröstning – bara för att mötas av burop och protestvisslingar. Macron förklarade att den omröstningen redan hade hållits – när det franska folket förra året valde honom och inte Marine Le Pen till president.

Hans förslag för att locka fler EU-länder att ta emot asylsökande är att bilda en fond där samhällen som tar emot asylsökande och föreslog en ny skatt för detta ändamål.

Källa The Telegraph
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}