Sara Danius och Katarina Frostenson avgår från Svenska Akademien

Sara Danius avgår. Bild: Wikipedia

Efter det uppslitande bråket i Svenska Akademien meddelade såväl den ständiga sekreteraren Sara Danius som den omstridda ledamoten Katarina Frostenson i kväll att de lämnar Akademien helt.

KULTUR. I kväll slog en ny blixt ner över Svenska Akademien – såväl den ständiga sekreteraren Sara Danius som Katarina Frostenson meddelade att de lämnar.

– Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet, sa Sara Danius när hon lämnade mötet vid halv åtta-tiden i kväll.

Den senaste tidens rubriker har orsakat stor skada, sa hon:

– Detta har redan drabbat Nobelpriset allvarligt.

Ledamoten Göran Malmqvist beklagar Sara Danius avhopp.

– Vi ska försöka övertala henne. Det var jobbigt och ett svårt beslut. Hon har inte förlorat Akademins respekt. Hon har avgått på egen begäran. Men det kunde ha kollapsat.

Varken Sara Danius eller Horace Engdahl ville kommentera avhoppet när de anlände till Börshuset, där Akademien höll sitt sedvanliga torsdagsmöte enligt plan. Mötet blev dock allt annat än vanligt, och ingen vet vad som händer nu. Danius sa att hon inte ville säga om hennes beslut föranletts av någon omröstning vid sammanträdet.

– Jag kan inte gå in på det, det är sekretessbelagt. Det är Akademiens vilja, och jag rättar mig efter den viljan, säger Sara Danius i en kort kommentar strax före klockan 20 på torsdagskvällen.

En stund senare meddelade även Katarina Frostenson att hon avgår. Frostensons make Jean-Claude Arnault är orsaken till alla bråk. Under #Metoo-kampanjen framkom det att Arnault i flera år uppträtt snuskigt mot unga kvinnliga författare samt dragit nytta av sin frus plats i Akademien. Flera av de senaste årens Nobelpris i litteratur ska nämligen ha läckts av honom.

Akademien delades upp i två läger, där det ena krävde Frostensons avgång och det andra ville att hon skulle sitta kvar. De som ville bli av med Frostenson förlorade, vilket ledde till att Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark i fredags avgick. Nu när de fått sin vilja igenom kanske de återvänder till de fåtöljer de enligt Horace Engdahl egentligen älskar.


Vår senaste podcast

Lyssna på fler podcasts här
Källa Expressen
Kommentarer