Regeringen vill avskaffa rättsstaten

Stora förändringar är på gång i svensk lagstiftning, och nu har digitaliseringsminister Peter Eriksson förtydligat att han vill avskaffa rättsstaten och lägga ut rättskipning på privata företag utan möjlighet till insyn. Det relativt fria internet är snart ett minne blott, men det finns något du kan göra redan i dag för att säkra din och dina barns framtid i frihet.

KULTUR. Yttrandefrihet i allmänhet, och på nätet i synnerhet, är något vi ofta tar för givet. I teorin avskaffade Sverige censuren redan 1766, även om det inte gällde teologiska texter, och avskaffandet har inneburit att böcker och skrifter inte ska censureras på förhand utan vara fria att trycka och sprida, men kan förbjudas i efterhand.

Grundläggande för att systemet ska fungera någorlunda har också varit rättsstatsprincipen och offentlighetsprincipen. En skrift eller en bok som förbjuds i efterhand ska ha fått genomgå en rättssäker prövning, med möjlighet till insyn för allmänheten och prövning av högre instans.

När det gäller yttrandefriheten på internet, det absolut populäraste och mest demokratiska sättet att göra sin röst hörd i dag, har det länge fungerat på liknande sätt. Vem som helst har kunnat publicera sina åsikter, men har alltid riskerat att bli misstänkt, åtalad och dömd för yttrandefrihetsbrott som förtal, olaga hot eller hets mot folkgrupp.

Nu öppnar digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) för att avskaffa rättsstatsprincipen för yttranden som sker på internet, och i stället pålägga multinationella jätteföretag uppgiften att censurera åsikter som kan vara yttrandefrihetsbrott, utan möjlighet till rättssäker prövning eller insyn från den som drabbas av censuren.

I ett uttalande till SVT Nyheter säger Eriksson att han i första hand vill nå en “frivillig uppgörelse”, där de sociala nätverken ska radera sådant som är “olagligt” inom 24 timmar, men om en sådan uppgörelse inte kan nås så måste det “regleras tuffare”.

Reportrar utan gränser kritiserar censurlagen

Det är uppenbart att Eriksson är inspirerad av den tyska lagstiftningen, Netzwerkdurchsetzungsgesetz, där de sociala nätverken måste radera “olagligt material” eller “falska nyheter” inom 48 timmar, annars hotas företagen med böter på upp till 50 miljoner euro. Den tyska lagstiftningen har möts av massiv kritik, bland annat från Reportrar utan gränser, som menar att detta allvarligt riskerar att skada press- och yttrandefriheten.

För mig som i skrivande stund är bosatt i Tyskland har effekten av lagen, som förkortat kallas för NetzDG, inte låtit vänta på sig. För att slippa riskera böter har flera av de stora nätverken, bland annat YouTube och Twitter, helt enkelt strypt möjligheten för tyska internetanvändare att se filmer eller läsa tweets från tusentals konton som skulle kunna sprida något “olagligt”.

Internet är alltså kraftigt censurerat här i Tyskland, och för den som censurerats finns det ingen insyn i de privata företagens beslutsprocesser, och ingen möjlighet att överklaga till en högre instans. De multinationella företagen som vill hålla hårt i sina aktieägares pengar tänker inte låta något så banalt som yttrandefriheten komma i vägen för profiten — och så har man avskaffat rättsstaten och privatiserat censuren på nätet med en enkel lagstiftning.

Nu öppnar alltså Peter Eriksson för en liknande lagstiftning i Sverige, och flera andra länder står redo. Bland annat ligger ett nytt lagförslag redo i Ryssland där staten ska kunna blockera sociala nätverk som inte tar bort inlägg som “öppet propagerar för krig, anstiftar etniska, rasliga eller religiösa konflikter eller sprider annan information som kan vara brott mot lagstiftningen”.

Vi måste förbereda oss på internets slut

Det är bara en tidsfråga innan yttrandefriheten på nätet kommer inskränkas än mer. Det “vilda västern” som internet var på 1990-talet finns knappt längre, och den korta period av relativ yttrandefrihet och liknande möjligheter att uttrycka sig offentligt oavsett plånbok, är i sitt slutskede.

Tack vare internets decentraliserade struktur har nationalistiska krafter vunnit stora framgångar. Vi har kunnat nå ut till människor på ett sätt vi aldrig kunnat göra tidigare, och människor har fått möjlighet att nätverka och förstå att de är långt ifrån ensamma i sin oro för utvecklingen i Västvärlden. Som ett brev på posten har vi sett socialdemokratins totala förfall över hela Europa, ofta exemplifierat av PASOK i Grekland som gått från 46 procent av rösterna 1993 till bara drygt 6 procent 2015.

När nu nationalistiska röster växer sig allt starkare så måste dessa misstänkliggöras, man pekar ut dem som “troll” eller “hatare”. Man insinuerar att de är betalda av främmande makt, för man kan inte på något annat sätt förklara — kanske framförallt för sig själv — varför folket tycker så annorlunda än etablissemanget.

Men när inte misstänkliggörandet längre fungerar, då måste man förbjuda. I första hand kommer detta ske genom att sätta press på leverantörerna av de största plattformarna, efter det kommer man gå på internetleverantörerna och till sist — om vi inte avsatt dem än — kommer politikerna att helt förbjuda det lilla fria som finns kvar av internet, och i stället göra om internet till något som påminner om ett kabel-tv-utbud med ett fåtal utvalda, godkända hemsidor som du får besöka. Men först ska du så klart logga in med ditt fingeravtryck, bank-ID och godkänna ett användaravtal om att du övervakas genom webbkameran, och lovar att inte säga något som kan göra någon “utsatt minoritet” ledsen eller kränkt.

Agera nu och säkra din egen framtid

Insikten om vart vi är på väg någonstans gör också att vi proaktivt måste arbeta för ett alternativ utanför nätets ramar. Det är därför vi har grundat Det fria Sverige, för att bygga upp våra nätverk och distributionskanaler i det som ungdomarna i dag kallar “köttrymden”. Det är därför vi just nu samlar in pengar för att öppna det första Svenskarnas hus, så att svenskarna har en naturlig mötesplats att komma till när de inte längre kan mötas i Facebookgrupper eller kommentarsfält.

Att lägga grunden för vår alternativa infrastruktur redan i dag är det absolut viktigaste arbete vi kan göra. Om du inte redan är en del av rörelsen för ett fritt Sverige, lös medlemskap i dag. Om du har några kronor över, investera dem i din och dina barns framtid genom att bidra till Svenskarnas hus.

Du behövs. Peter Eriksson och övriga sjuklövern står redan redo att förtrycka din frihet. Handla nu, så är du försäkrad för framtiden.

I dagens Den här Dan resonerade Dan Eriksson om detta. Lyssna på programmet här.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}