Blå jättepenis på grafittivägg i Stockholm

Den är stor, den är erigerad och den är blå. Boende på Kungsholmen i Stockholm får svårt att undgå att se penisen som sedan i onsdags pryder Kronobergsväggen.

Den gigantiska blå penisen har målats av konstnären och grafittimålaren Carolina Falkholt på Kronobergsväggen, som är Stockholms första lagliga grafittivägg.

Syftet med målningen är enligt konstnären att det är svårt att prata om kön och sexualitet. En gigantisk penis ska på något sätt underlätta detta samtal, förklarar hon för Aftonbladet.

– För mig handlar det väldigt mycket om samtycke, att vi pratar om vilken sorts sex man vill ha och att kunna känna sig friare i det. Jag vill vara en del av att den debatten lyfts.

Reaktionerna på konstverket har varit blandade. Några har blivit upprörda, men andra har reagerat positivt och till och med känt sig stärkta av vad de såg.

– Unga tjejer som passerade kände sig väldigt stärkta av vad de såg.

New York-bor uppskattade inte jättepenis

2017 målade Falkholt en liknande penis med annorlunda färgsättning på ett hus i New York.

Den kortlivade penis-målningen i New York. Foto: Twitter

Uppskattningen för denna sortens målningar visade sig vara låg och efter bara några dagar var den övermålad. Falkholt hoppas på större tolerans i Stockholm.

 – Jag tänker att den kanske kan få vara kvar här, att människor tar till sig budskapet och låter det ta plats i samtalet kring kropp, sexualitet och frihet. Jag tror att det här finns ett stort intellektuellt utrymme att prata om ämnet, på ett nyanserat sätt.

Falkholt har gjort sig en karriär på att måla könsorgan,

och kallar sin konst för grafitta. Hon hamnade i blåsväder 2014 när en högstadieskola anlitade henne för en väggmålning. Skolan betalade 40 000 kronor och önskade en målning med tema hav, naturvetenskap och teknik. I stället fick de en stor vagina.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!