Sorsele IF i kris – svenskar flyr laget

I takt med att fler och fler utländska ungdomar börjat i Sorsele IF har de svenska lämnat laget. Nu befinner sig det anrika fotbollslaget i fullständig kris, och står helt utan ledare.

– De svenskfödda ungdomarna har lämnat föreningen och då har vi heller inga föräldrar som vill vara ledare, säger Allan Larsson, sekreterare i föreningen till Västerbottens-kuriren.

Sorsele har hyllats i medierna eftersom de är bland de orter i Sverige som tagit emot flest så kallade flyktingbarn per capita, främst i (den uppgivna) åldern 15-18. Som tack för detta har Sorsele fått runt en halv miljon kronor i projektpengar från främst Riksidrottsförbundet – för att hjälpa till med integrationen. Bidraget skulle utvärderas, men det har inte skett ännu.

Ingen lyckad integration

Integrationen verkar dock inte ha gått speciellt bra. 2017 fanns inte en enda svensk spelare kvar i Sorsele IF – samtliga spelare var utländska ungdomar.

Problemen började på riktigt 2016. Då bestod laget, ungdomar födda 2003-2005, av nio svenskar och elva utlänningar. Ledare för laget var fyra föräldrar till de svenska ungdomarna. Men några åtgärder vidtog man inte.

Så problemen fortsatte att hopa sig…


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. 

Skaffa Svegot Plus nu


Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}