Konflikten mellan stad och landsbygd är lika gammal som staden själv. Den är aktuell idag, vilket inte minst visar sig när Visegradländernas huvudstäder nu går ut och motarbetar sina nationalistiska regeringar. Men vi tittar också närmare på Sverige, den svenska byns historia och vad som slog sönder den gamla bygemenskapen.
Dessutom: Hur kommer framtiden te sig? Bör alla flytta ut på landsbygden? Två gamla stadsbor, nu boende på landsbygden, ger sina perspektiv.
Du vet väl att du kan få pluspoddarna direkt i mobilen?
Det absolut bästa sättet att få tag i alla podcasts är att prenumerera på dem i en podcastapp i din mobiltelefon. För att göra det lägger du till vårt RSS-flöde och loggar in med ditt användarnamn och lösenord.
RSS-ström: https://svegot.se/feed/podcastplus/
Appar vi vet fungerar för detta:
- iTunes till Windows och MAC
- “Podcaster” från Apple på iOS
- Overcast på iOS
- Downcast på iOS
- Pocket Casts på iOS och Android (betalapp)
- Podcast Addict på Android
- Podcast Republic på Android
- BeyondPod på Android
- DoggCatcher på Android
- AntennaPod på Android
Appar vi vet inte fungerar för detta:
- Google Play Music
- Google Podcasting
- iHeartRadio
- Spotify
- Stitcher
- Player.FM
Utmärkt och intressant pod.
Några tips på vad man kan göra för att bidra till bygemenskapen om man bor på landsbygden:
1. Gå med i samhällsföreningen.
2. Gå med i hembygdsföreningen.
3. Blir kyrkopolitiker i byförsamlingen.
4. Engagera sig i det lokala fotbollslaget.
I den kommun i Småland där jag är uppvuxen har varje större by en samhällsförening och en hembygdsförening. I samhällsföreningen diskuteras praktiska saker som rör invånarna i byn/socknen. Hembygdsföreningen jobbar med att upprätta traditioner och sprida kunskap om bygdens historia, med en ”Sockenbok” som kommer ungefär var tredje år med historier om lokala profiler. Precis som i många andra föreningar i dagens Sverige är medelåldern hög och det behövs föryngring. Och om det finns flera nationellt sinnade i byn/socknen som går med i samhällsföreningen finns det möjlighet att påverka föreningen åt önskad riktning, som att få samhällsföreningen att ta ställning mot att det anläggs en flyktingförläggning i byn.
Det vänder… Låst artikel, men står bl.a. att Stockholmsregionen växer p.g.a. invandring och födslar, och att trenden att flytta ut är särskilt tydlig bland barnfamiljer och gruppen inrikes födda. https://www.svd.se/trenden-bruten-fler-flyttar-bort-fran-stockholm-an-till