Svensk eller europé – vilket är du?

EUs kulturutskott vill få oss att allt mer känna oss som européer. Därför föreslår de en fyrdubbling av tidigare budget till 460 miljarder kr för ett sådant projekt. Målet sägs vara att stärka den europeiska identiteten. Unga människor är en viktig målgrupp via diverse internationella utbildningsvägar som Erasmus plus-programmet. Är idén att försöka förminska nationell känsla?

Bland annat medier inom universitetsvärlden har rapporterat om förslaget eftersom en tredjedel av budgeten skulle gå till utbytesprogrammen inom EU. Unionen strävar också efter ökad rörlighet för lärare. Även forskning och program ska samordnas mer. I övrigt ska andra kulturarbetare också ges möjlighet till större rörlighet i unionen, och allehanda kulturella projekt ska stöttas.

Förslaget låter både intressant och skumt. Intressant är förstås att vi och våra europeiska bröder kan knyta starkare band. Men det tycks också ha en förrädisk sida. I längden anar man målet att alla europeiska folk ska känna sig som européer i första hand snarare än sin ursprungsgrupp.

Det här är en artikel från Svegot Plus. För att läsa den måste du logga in eller lösa en prenumeration.

Svegot Plus

Betala per månad
kr 99
00
Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp

Svegot Plus

Betala för ett år
kr 995
00
Årsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Populärast

Vän av Svegot

För dig som vill stötta extra
kr 499 Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}