Valet i Finland avgjort

Socialdemokraterna blev störst men bara 0,2 procentenheter skilde dem från Sannfinländarna. I hasorna har de Samlingspartiet. Nu väntar en krånglig regeringsförhandling.

För första gången på 20 år blev Socialdemokraterna i Finland största parti när de kammade hem 17,7 procent av rösterna. Så mycket att jubla över är det dock inte med tanke på att Sannfinländarna fick 17,5 procent. I riksdagen kommer bara ett mandat att skilja dem åt.

Samlingspartiet (finska Moderaterna) fick 17 procent. Centerpartiet tappade rejält och gjorde sitt sämsta resultat sedan 1917. 13,8 procent fick de till sist och tappade 18 mandat. De gröna växer dock, så också Vänsterförbundet.

Förutom att sossarna faktiskt gjorde ett plusval i Finland så följer landet det parlamentariska mönster vi börjat vänja oss vid. Nu återstår att se hur det blir med regeringsbildningen.

Traditionen i Finland säger att det största partiets ledare också blir statsminister med uppdrag att sondera för regering. Att det skulle bli lika krångligt som i Sverige med att mejsla ut en regering är det få som tror, eftersom blocköverskridande regeringar är business as usual i vårt grannland. Somliga varnar dock för att detta kan komma att ändras på grund av Sannfinländarnas framgång.

Förutom de rent partipolitiska detaljerna så betonas nu en annan framgång, som alla måste applådera. Nämligen att väldigt många av riksdagens ledamöter nu kommer vara kvinnor. En politiker trodde att de kanske skulle få Europas mest jämställda riksdag.

Det man glömde förklara var varför just könet i sig gör en person till en bättre (eller sämre) politiker. Det är bara bra att det blir fler kvinnor: det är ju ändå 2019 och på grund av orsaker.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}