Är Sidas anställda inte goda nog?

Biståndsmyndigheten Sida tänker flytta till Stockholmsförortskommunen Botkyrka, men de anställda är inte entusiastiska. Många hotar helt sonika med att säga upp sig. Frågan är: varför?

Botkyrka är en invandrartät kommun utanför Stockholm, delar av kommunen är därtill “särskilt utsatta områden” enligt polisen. Vad det innebär vet vi alla. Men det är inte därför som var fjärde anställd på Sida hotar med att säga upp sig, så klart. Vad beror det på då?

Enligt en undersökning bland personalen är det de förlängda pendlingstiderna som spökar. Ansvarig för flyttprojektet är Rebecka Orrenius Alffram, hon säger så här:

– En majoritet av Sidas medarbetare har uppgivit att de får en timmes längre resväg per dag, då är det klart att var och en kanske tagit sig en funderare.

När regeringen förra året fattade beslut om flytten menade biståndsminister Isabella Lövin att det inte skulle bli något personaltapp.

I dag ligger Sidas huvudkontor på Valhallavägen i Stockholm. Det är på Östermalm, med Gärdet utanför dörren. Botkyrka är ett miljonprogramsområde och så långt bort från fashionabla Östermalm man kan komma.

På Östermalm är det svenskt också. Det är det inte i Botkyrka.

Men det är den längre restiden som spökar hos de goda tjänstemännen på Sida. Det är klart, när man ska ge bort svenska skattepengar i bistånd så görs det bäst från innerstaden, inte från förorten.

Egentligen vill alla goda anställda vara i Botkyrka eftersom att mångfald är inneboende bra i sig självt. Problemet är att förorten ligger för långt bort. Om bara Botkyrka låg närmre Gärdet så hade det inte varit några problem. För det är inte det faktum att Botkyrka är mångkulturellt och ett “särskilt utsatt område” som spökar. Nej, det är restiden.

Tro’t om du vill.

Hör mer om detta i vår podcast

I Morgon med Svegot pratade vi mer om Sidaflytten. Lyssna från 49.00.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}