Ökning av antal spärrade pass

2016 fick Sverige nya, och något hårdare, passlagar. Effekterna börjar nu märkas så smått och allt fler pass spärras. Dock fortsätter “svenskar” tappa bort sina pass i lika stor utsträckning som tidigare.

Innan 2016 kunde en person hämta ut hur många pass som helst, utan att bli ifrågasatt. Då hade Sverige bland de mest liberala lagarna kring pass i hela Europa och svenska pass var mycket eftertraktade, och lättillgängliga, på den svarta marknaden. Mellan 2009 och 2013 hade 1 441 personer behov av fler än fem pass. En behövde hela 18.

Här behövdes naturligtvis reglerna skärpas och 2016 satte man ett tak på tre pass under en femårsperiod. Överskrider man detta kan man ansöka om ett provisoriskt pass som gäller för en resa.

I fjol spärrades 63 500 pass, 700 fler än året innan. Lagändringen från 2016 är en av förklaringarna men även polisens nya IT-system som återkallar pass för personer som sitter i fängelse i minst ett år.

Men trots lagändringen försvinner svenska pass i samma utsträckning som tidigare. 2015 försvann rekordmånga pass, 63 644. Året efter nästan lika många.

Antalet spärrade pass är nästan exakt lika många som antalet borttappade, och vi kan misstänka att det funnits fler pass än människor på marknaden under lång tid tack vare Sveriges tidigare allt för liberala passlagar.

Det är givetvis goda nyheter att allt fler pass spärras, men tyvärr gör det inte någon större skillnad då Sveriges gränskontroller är så pass eftersatta att det inte spelar någon större roll om man har något att visa upp eller inte vid gränskontrollen. Det är, mer eller mindre, bara att promenera förbi.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}