Poliskris också i Storbritannien

Det är inte bara i Sverige som polisen har problem att rekrytera. Samma fenomen ser vi i Storbritannien.

Den brittiska polisen saknar personal. Allt färre vill bli poliser och många som är det slutar och börjar inom den privata sektorn i stället (där lönerna och villkoren är bättre).

Samtidigt som brottsligheten ökar i landet, och speciellt i storstäderna, så minskar poliskåren. Sedan april 2018 har över 2 400 konstaplar slutat och det går inget vidare att fylla på heller.

Kort sagt vill folk inte bli poliser och många som är det vill inte fortsätta vara det.

Orsakerna är många konstaterar ansvarig; allt från dåliga löner och mycket stress och övertid, till bristande uppbackning från chefer och politiker. Något man inte nämner är dock polisens alltmer förändrade ansvarsområden.

Tidigare har höga poliser konstaterat att kravet på att fokusera på begångna (eller uppfattade) hatbrott och/eller kränkande uttalanden riskerat att försvaga kåren. Man känner helt enkelt inte att man gör det man ska. Brottsligheten ökar medan man själv sitter och ringer till någon som twittrat något “elakt”.

Trenden är ganska lik i flera Västeuropeiska länder, där massinvandringen gör att att fler poliser skulle behövas, men politikernas krav på att polisen agerar “politiskt korrekt” skapar en ohållbar situation. Den uppenbara risken är att polisen då sänker kraven för att fylla på leden, vilket gör att poliserna som sedan sätts ut inte har vad som krävs. En mycket farlig utveckling som pågår i detta nu.

Hör mer om detta i vår podcast

Magnus berättar om poliskrisen 26:30 in i avsnittet.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}