Häkten och anstalter fullbelagda under helgen

Kriminalvården har länge larmat om platsbristen i häkten och anstalter och i helgen blev det helt enkelt fullt. Man fick sätta in desperata åtgärder för att lösa problemet och inom en snar framtid är risken stor att man tvingas släppa gripna personer fria på grund av platsbristen.

I helgen fick platsbristen direkta konsekvenser. I region Syd fick polisen vända i dörren när de försökte lämna av anhållna personer hela tre gånger. Det fanns ingen plats för dem. Det gick inte heller att lösa genom att placera personerna i Göteborg eller Stockholm. Det fanns inga platser där heller.

Situationen är akut. Denna gången lyckades man lösa problemet genom att sätta personerna i anhållandearrest i ett dygn, men det är en högst tillfällig lösning.

I Malmö stängde man häktet på lördagskvällen. Alla de 117 platserna var upptagna. Även om häktet inte stängt för intagna tidigare har det varit helt fullbelagt i minst tre veckor.

Platsbristen beror enligt rikspolischef Anders Thornberg på att allt fler grips tack vare ett mer offensivt polisarbete.

— Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Dessutom har antalet vapenbeslag ökat sedan 2015. Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling. Det är vi stolta över och det är tack vare alla våra medarbetare som sliter hårt varje dag. Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas.

På måndagen hade Polisens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) ett extrainsatt möte för att försöka reda ut hur man ska hantera situationen.

Ytterligare ett möte med NOLG kommer ske imorgon, onsdag, då man eventuellt beslutar att bristen på platser kommer klassas som en “särskild händelse”.

“Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab, vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen. Den särskilda händelsen hanteras separerat från övrig verksamhet. “

Man ska även, brådskande, arbeta fram en nationell ruin som kan användas vid akut platsbrist.

Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving varnar för att polisen kan tvingas släppa häktade i framtiden.

—  Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!