Salvini sträcker ut handen till Donald Trump

EU-valet närmare sig och Italiens inrikesminister fortsätter att arbeta med att vinna allierade. Siktet är bland annat inställt på USAs president.

Både Donald Trump och Matteo Salvini ligger i luven med Frankrikes president Emmanuel Macron såväl som med Tysklands Angela Merkel. Kort sagt är de inte överens om mycket.

Frågan är om de kan formalisera en allians?

Det hoppas i vart fall Matteo Salvini. Inom EU och i Europa pågår en maktstrid mellan nationalistiska krafter och den internationalistiska maktkabal som under årtionden fritt kunnat bygga sin nya världsordning.

Nyligen träffades exempelvis Macron och Merkel för att ta nya steg mot bildandet av en EU-armé. Matteo Salvini, med flera nationalistiska företrädare, ser en annan framtid för Europa, där fria nationer samverkar med varandra utan den överstatlighet som EU kommer med.

Om nationalisterna ska kunna möta Tyskland och Frankrike (som är EUs två mäktigaste länder) så krävs allierade. USA skulle vara en som helt ändrar maktbalansen.

Salvini vill helt enkelt förmå USA hellre vända sig till Italien än till Frankrike eller Tyskland. I en intervju med tidningen Bloomberg förklarar Salvinis rådgivare, Gugliemo Picchi, hur man ser på saken. Italien, menar han, kan vara USAs närmaste allierade i Europa eftersom man delar synen på migration, jobbpolitik och vikten av att försvara nationella intressen.

Kanske kan de båda sätta sig ner och prata i samband med att de deltar på det konservativa forumet Conservative Political Action Conference som ska äga rum i månadsskiftet februari/mars. De två har bara träffats en gång tidigare, under ett av Donald Trumps kampanjmöten under presidentvalskampanjen.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}