USA-vapen till al-Qaida via allierad

USAs och EUs allierade i Mellanöstern, Saudiarabien, säljer vapen till muslimska extremister. Bland andra al-Qaida. Detta avslöjar CNN.

Saudiarabien är kända för att ha ett ambivalent förhållande till muslimsk terrorism och de håller sig inte för goda att finansiera sin egen form av radikal islamism. Trots det står de på vänskaplig fot med såväl EU som USA, såpass att de får köpa vapen. Som sedan kan säljas vidare.

Det är precis vad som hänt nu. CNN avslöjar att amerikanska vapen som gått till Saudiarabien sålts vidare till terroristorganisationen al-Qaida (och andra grupper) som slåss för Saudiarabien i Jemen.

Amerikanska myndigheter säger att de utreder vad som skett. Att något skulle resultera av detta är inte troligt. USAs allians och vänskap med Saudiarabiens ledarskikt (kungahus) går långt tillbaka i tiden och ärvs av varje ny president. Detta ger Saudiarabien ett carte blanche i regionen. Medan Iran med flera nationer utmålas som skurkstater och religiösa extremister så kan Saudiarabien fortsätta vara såväl extremt som skurkaktigt, förvissade om USAs och EUs vänskap.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}