Kristna mer förföljda än någonsin

– Om man liknar förföljelsen med en sjö så har den blivit bredare och djupare

Open Doors, som bevakar förföljelsen av kristna världen över släpper varje år en lista över vilka länder det är svårast att leva i som kristen. Rapporten visar att situationen för kristna i världen är värre än någonsin innan.

FÖRFÖLJELSE. Nordkorea toppar listan även 2019, och har gjort så sedan 2002. Man räknar med att det finns mellan 200 000 och 400 000 kristna i landet och många av dem är satta i arbetsläger.

På andra plats kommer Afghanistan, där kristna lever under konstant hot. Att konvertera till kristendomen och försöka hålla det hemligt är i stort sätt omöjligt på grund av landets starka klanstruktur, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige till Världen Idag.

—  I Afghanistan går det inte att vara öppen med sin kristna tro. Att omvända sig från muslim till kristen och försöka hålla tron hemlig går inte, eftersom det är ett starkt familje- och klansamhälle.

Även om det inte finns någon skriven lag mot att vara kristen i Afghanistan så erkänner inte landet kristendomen som en religion, eftersom den anses gå emot islams budskap. Det finns bara en enda kyrka i landet, och den står vid den italienska ambassaden och är inte öppen för afghaner. Biblar, kors och liknande är förbjudna enligt lag. Den som konverterar till kristendomen blir utsatt för hot, förföljelse, våld och och löper mycket hög risk att mördas.

Sverige har stor invandring från Afghanistan. 2015 var 25 procent av de asylsökande därifrån, nästan uteslutande unga män.

Sverige är ett kristet land.

Listan domineras av länder i Afrika och Mellanöstern med några få undantag. Ett sådant är Ryssland. Där är livet som kristen betydligt säkrare än i Afghanistan, men eftersom statsreligionen är ortodox hamnar andra grenar “i kläm”.

— Cirka två procent av de kristna i Ryssland tillhör inte den ortodoxa kyrkan och de hamnar i kläm, eftersom det är den kyrka som makten förordar.

Efter terrorgruppen IS upplösning sprider sig dess följare till andra länder, och fortsätter där sin förföljelse av kristna.

—  Det är väldigt oroväckande, grupperingar utnyttjar kriser för egen vinning, söker upp oroshärdar och skor sig. Många länder klarar inte att skydda sina gränser och sin befolkning, och de här islamistiska grupperna ger sig på just kristna.

Sverige är ett sådant exempel. Vi kan inte, eller rättare sagt vill inte, skydda våra gränser och här mottas IS-terrorister med öppna armar, och får körkort, jobb och lägenhet.

Det finns ingen anledning att tro att deras hat mot kristna minskar, trots detta varma mottagande.

Sammanfattningsvis säger Paulsson att förföljelsen blivit både bredare och djupare.

— Om man liknar förföljelsen med en sjö så har den blivit bredare och djupare, och det har dessutom blåst upp till storm. Bredden är att fler länder drabbas, djupet är att kristna förföljs alltmer intensivt. Och stormen på sjön är att våldet mot kristna ökar.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}