Emmanuel Macron vill plötsligt lyssna

Frankrikes president Emmanuel Macron blir allt mer desperat och har nu, personligen, beslutat att skicka ett vanligt brev hem till samtliga hushåll i landet, utöver att spridas på internet. I brevet skriver presidenten att han bjuder in till en tre månader lång debatt om viktiga samhällsfrågor.

MOT VÄGGEN. “Kära Fransmän, mina kära landsmän. I de tider av osäkerhet som vi nu går igenom måste vi minnas vilka vi är. Frankrike är inte ett land som andra. Här är hatet mot orättivisa starkare. Viljan att hjälpas åt, och känslan av solidaritet starkare.”

Så inleds brevet som Emmanuel Macron skrivit till fransmännen. Brevet, som är sex sidor långt innehåller utöver uppmaningar till samarbete och lugn även 35 frågor ställda till allmänheten.

Macron skriver att frihet råder i Frankrike, en känsla som troligen inte delas av alla de gula västar som blivit misshandlade, utsatta för tårgas och arresterade under de protester som pågått sista veckorna.

“[Frankrike] är även ett av de friaste länderna, eftersom alla är har skyddade rättigheter och rätt till vilken åsikt de vill.”

Presidenten hävdar även att han har förstått att många är missnöjda med situationen idag.

“Jag vet, givetvis, att vissa av oss är missnöjda och arga idag. Eftersom skatterna är för höga, den offentliga servicen är för dålig, och lönerna är för låga.”

Men, skriver han. Våld är inte acceptabelt.

“Inget form av våld kan accepteras. Jag accepterar inte att valda representanter attackeras och förolämpas. Jag accepterar inte de svepande anklagelserna mot media, journalister och institutioner. Om alla attackerar, samhället, kommer samhället upplösas.”

Miljöfrågor, som man använt som skäl till att höja bränsleskatten, vilket var startskottet på protesterna, nämns knappt alls i brevet.

Hur vill då den unge presidenten sätta stopp för de oroligheter som sveper över Frankrike? Jo, genom att faktiskt lyssna på missnöjet. Hävdar han.

Idag påbörjar Macron en tre månader lång resa genom Frankrike. Han skall möta borgmästare som i sin tur talat med sina medborgare och föra vidare deras kritik till presidenten. Första mötet är redan avklarat och gick enligt uppgift lugnt till.

Brevet kommer, förutom att spridas via nätet, även skickas hem till alla franska hushåll, till en kostnad på runt 100 miljoner kronor.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}