Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister

Efter att S, C, L och MP förhandlat fram ett utkast till samarbete mellan partierna så ska partistyrelserna nu i helgen förankra den. Om allt går som det ska kommer C och L släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

REGERINGSBILDNING. Under en presskonferens i dag berättade Annie Lööf (C) att partiet kommer att tolerera Stefan Löfven som statsminister, så fort partiet förankrat beslutet i partistyrelsen. Detta efter att C, L, S och MP enats om en sakpolitisk överenskommelse. Enligt Lööf har partiet fått igenom så mycket av sin liberala politik att hon gärna ser att S och MP bildar regering. Vi läser:

“Genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.”

Med tanke på att Annie Lööf sagt att hon hellre äter upp sin sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna så kommer en svekdebatt att följa, och med tanke på att C tappat i opinionen går partiet en osäker framtid till mötes.

Tillsammans får de fyra partierna 46,1 procent, vilket inte räcker i förlängningen. Frågan är då om de kan få med sig Vänsterpartiet att rösta på detta hopkok. Man skriver uttryckligen i överenskommelsen:

“Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Att M, KD och SD skulle känna sig manade är svårt att tänka sig och varför Jonas Sjöstedt skulle acceptera en skrivning där man inte ska stoppa vinster i välfärden vore absurt. Vi läser i överenskommelsen:

“Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.”

Under presskonferensen förklarade Annie Lööf att valet stått mellan att stödja socialismen eller nationalismen, för hennes del var det självklart att hellre se S och MP i regering än att låta SD ha något som helst inflytande.

Överenskommelsen kommer avstämmas fortlöpande och löper på budgetår till budgetår. Enligt Annie Lööf kommer S vara tvungen att förtjäna hennes stöd. Det är klart att hon vill äta kakan, och ha kvar den. Bollen ligger nu hos Vänsterpartiet.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}