Julen är här

Vi står inför den största av de svenska högtiderna, den högtid som de allra flesta av oss sedan barnsben längtat mest till. Nääär är det julafton? Om vi haft det sådär vanligt svenskt då har vi julen i oss, vi kan lätt framkalla alla de dofter som hör julen till, och vi blir varma om hjärtat när vi minns.

KRÖNIKA. Julen är barnens högtid, vi fortsätter i rakt nedstigande led att förmedla om övernaturligheter och vidskepligheter, vi besjunger det livgivande ljuset. Grisens alla beståndsdelar får sina framträdande platser på julbordet, och gröten är sådär söt som den ska vara. Vi offrar, vi ger till Tomten precis så som våra förfäder gjort. Vår kultur är fast förankrad i oss. Under julen är vi tillsammans.

Stopp där, vänta lite nu, alla svenskar har inte någon att fira Jul med, och det kan vara helt och hållet ofrivilligt. Du som läser här på Tidningen Svegot är förmodligen i de allra flesta fall nationellt sinnad, men kanske är inte dina föräldrar och dina syskon det, och kanske inte heller dina barn. Nu kommer det att göra ont, jag vet att avståndstagandena från nära och kära känns, kanske fula epitet kastas på dig av de ängsliga anhöriga som borde hålla sig för goda för det.

Om du som läser detta och är en av de drabbade som vill ha sina nära och kära nära men inte har det, och inte vill vara ensam i Jul, vad göres? Här som följer kommer några råd vilka har stor och god chans att fungera. Eftersom Du just nu läser denna skrift över nätet, så har du förmodligen Facebook eller VK. Bjud in dig själv till julfirande.

Gör ett inlägg om att du är ensam men inte vill vara det. Skriv och upplys läsarna om med vad du kan erbjuda, det kan vara allt från nötter, knäck, Janssons, vörtbröd, inlagd sill, eller varför inte dina goda klenetter. Det kan också vara en hjälpande hand med julklappsutdelningen.

Men om du inte vill hem till någon annan. Här kommer tips nummer två.

Gör som tips nummer ett, men tvärtom, bjud hem dina vänner till ett dukat julbord, eller föreslå ett knytkalas, alla kan bidra med något. Om vi inte önskar så, då ska vi inte sitta ensamma hemma vid våra högtider.

Tips nummer ett körde jag vid årets Midsommar, det gav utdelning på momangen. Jag och min man blev inbjudna till facebookvänner, ett äkta par som blivit riktiga vänner till oss, vänner att räkna med. Vi firade med barn och barnbarn, inte våra men deras, de delade med sig till oss. Jag är varm om hjärtat.

Vi nationella tar hand om varandra, om det behövs. Jag är varm om hjärtat. God Jul!

Obs, tipsen går utmärkt att praktisera vid Nyår, och även vid alla andra tillfällen som man inte vill vara ensam.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}