SVT betalar rättegångskostnader för dömda flyktingsmugglare

– De får också behålla sina arbeten

I dag fälldes SVTs reporter Fredrik Önnevall och två andra i hans team för människosmuggling av Högsta domstolen. Men ingen skada är skedd. De dömda får behålla sina jobb och SVT kommer använda licenspengar för att betala deras rättegångskostnader.

GRÄDDFILEN. Det var under inspelningen av serien Fosterland som Fredrik Önnevall och hans team bestämde sig för att smuggla en “flykting” från Grekland till Sverige. De ansåg att han befann sig i akut fara. Resan till Sverige gick genom flera olika säkra länder, men det var Sverige som var slutmålet.

SVT beslutade sig för att sända dokumentären och en privatperson anmälde de ansvariga för människosmuggling. Såväl tingsrätten som hovrätten levererade fällande domar. Högsta domstolen har nu avgjort målet och domen lyder villkorligt och 40 dagsböter. Enligt domstolen fanns det förmildrande omständigheter.

SVT har dock beslutat att man kommer använda licenspengar för att betala de dömda människosmugglarnas rättegångskostnader. Att de kriminella också får behålla jobben är självklart. HD konstaterade att det är brott som begåtts, men det är brott som är okej för SVTs medarbetare att begå. Det är nämligen “snälla” brott. SVTs kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala förklarar på SVTs hemsida:

Vilka brott kan man begå när man är en profil på SVT?

– Om en medarbetare agerar illa inom ramen för sin anställning så utreder vi det så snart vi fått kännedom om händelsen. Vi har nolltolerans mot kränkande beteende och mobbning och agerar så fort något kommer oss till känna. Just det här fallet var en svår och unik situation och vi har efter noga avvägande försökt att agera så klokt som möjligt.

SVT har stränga krav på att medarbetare inte får ta politiskt ställningstagande. Kan inte det här ses som ett politiskt ställningstagande?

– Nej, vi ser det som ett humanitärt ställningstagande.

Vi ska framledes inte förvånas om andra medarbetare på SVT begår kriminella handlingar och sedan löses ut av pengar som stulits från medborgarna genom den nya public service-skatten. Någon definition av vad som är ett “humanitärt ställningstagande” finns inte utan det handlar antagligen om ledningens godtycke. En sak är dock säger: vägen till helvetet är stenlagd med goda intentioner. Och det är du som betalar dem.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}