Polisen varnar för terrorism – för nu är det jul igen

Julen är en populär högtid, också för terrorister. Därför uppmanar polisen nu till ökad vaksamhet.

TERRORHOT. Det är inte julen i sig det handlar om, menar polisen. Snarare är det koncentrationen av många människor på allmän plats som lockar till sig terrorister. Detta är en sanning med modifikation och lite beroende på. Somliga terrorister har definitivt julen i åtanke eftersom det är en högtid som i allt väsentligt förknippas med kristendomen.

I Sverige ligger terrorhotet alltjämt på en trea enligt den femgradiga skala som används. Men man ska inte vara orolig, säger polisen. Men även om du inte behöver vara orolig och rädd ska du vara uppmärksam och alert:

– Man kanske inte ska gå runt med hörlurar i öronen, och ta för vana att notera nödutgångar.

Uppmaningen kommer från Magnus Sjöberg, chef vid polisens nationella taktiska råd. Han ber också allmänheten att höra av sig till polis, ordningsvakt eller väktare om de ser någon som beter sig konstigt eller något som sticker ut: väskor, paket eller fordon till exempel.

Om det vill sig illa och man råkar hamna mitt i ett pågående terrordåd så ska man försöka fly. Går inte det är det att söka skydd som gäller (glöm inte att slå av ljudet på telefonen). Därefter larma 112. Sedan tidigare har polisen tagit fram en pedagogisk film för att hjälpa medborgarna på traven om julefriden bryts.

Källa Expressen
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}