14 granatattacker per år i Sverige

Under de senaste åtta åren har 114 attacker med handgranater ägt rum i Sverige. Det är “extremt” menar polisen.

SPRÄNGSTOFF. För att inte vara ett land som ligger i krig – i alla fall inte i vanlig mening – används det mycket handgranater i Sverige. Närmare bestämt 14,5 attacker per år de senaste åtta åren. Det visar en ny studie från Malmö universitet (en stad där just handgranater används frekvent). Framförallt är det storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm som har drabbats.

Internationellt står Sverige ut när det kommer till användande av handgranater. Amir Rostami som varit med och genomfört studien säger:

– Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland.

Det är i princip uteslutande kriminella gäng som använder sig av handgranaterna och hittills har två personer dött och nio skadats. De döda är en 63-årig man i Stockholm och en åttaårig pojke i Göteborg.

– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om situationen i Sverige. Han är expert på gängkriminalitet och borde veta.

Det man inte verkar veta, vilket ofta är fallet, är varför det sker. Man vet inte och inte heller vill man spekulera. Så vi gör som vanligt: konstaterar att det är som det är.

Källa SVT Nyheter
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}