Jägare på förskolebesök anmäldes av privatperson

En jägare besökte en förskoleklass i Mullsjö, för sjätte året i rad. Detta ogillades av en privatperson som nu anmält besöket till Skolinspektionen.

FÖRSKOLAN. När jägaren besökte förskoleklassen tog han med sig ballonger, boken Ella på älgjakt, diverse jaktutrustning samt ett stort fälthorn. Han berättade om jakt för barnen och de fick också titta på hans vapen – en studsare. Besökte var uppskattat och jägaren skriver själv om det på Svensk Jakts hemsida:

”Besöket är ett uppskattat inslag och barnen är väldigt entusiastiska och nyfikna.”

Inför besöken brukar barnen få skriva ner frågor som jägaren svarar på, till exempel varför man jagar älg, hur man gör och vem som får göra det. Efter besöket brukar flera av barnen berätta att de själva vill bli jägare.

Alla tyckte däremot inte att det var en bra idé.

En privatperson har anmält besökte till skolinspektionen. Denne skriver bland annat:

”Var i läroplanen styrks det att jägare kommer och undervisar barn om jakt, hur det går till och dessutom uppvisar vapen och troféer från sina tidigare räder … Är det jakt och dödande som behöver läras ut till våra yngre åldrar. Samhället i stort strävar mot ett vänligare och mjukare samhälle. Men till våra förskoleklasselever kan man påvisa att död och vapen är en normalitet”.

Mullsjö är en kommun med mycket skog och älgjakten är vanlig förklarar biträdande rektor Thomas Ekberg:

– Vi ser jakt som något mycket vanligt förekommande i kommunen, som är en liten glesbygdskommun med mycket skog. Älgjakten är stor här och nästan alla elever har någon jägare sin närhet och ser inte jakt som något konstigt, det är inget främmande för barnen.

Jag minns en artikel jag läste för många år sedan. I den framgick det att många barn, när den skrevs, inte visste vad kött kom ifrån. De hade bara sett kött i förpackningar på affären. Det är ett led i det större problemet där barn alltmer skiljs från naturen.

Jakt är naturligt. Jakt är bra. Jakt är rätt. Men även om man inte håller med om det så är jakten i Sverige en del av naturvården. Att inte ge barn insikt om detta är dumt. Tyvärr så är det ytterst få förskolor som ger jägare chansen att berätta om vad de gör, och varför.

Jag kan sträcka mig så långt att hävda att det borde vara obligatoriskt för barn att få lyssna till och träffa jägare. Jägare och bönder. Jägare, bönder och fiskare. De borde få följa med dem ut i skog och mark, kanske få pröva att skjuta av en salva på en skjutbana. Att inte ge barn den kunskapen är att råna dem på insikter som vore till gagn för dem.

Bort med hbtq från förskolan och in med mer jakt.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!