Är ett liv utan barn ett liv utan mening?

Många, både kvinnor och män, är idag ofrivilligt barnlösa. Orsakerna är många. Allt från direkt biologiska faktorer till feminismen som lurar kvinnor att bli något de inte är. Daniel Frändelöv är själv ofrivilligt barnlös och resonerar här om sin situation, ett samtal med en vän som fick honom att ändra perspektiv, och om ett barnlöst liv ska ses som ett misslyckande.

HOPPLÖSHET? Många är idag barnlösa, och för många är det helt ofrivilligt. Var femte man i Sverige har vid 45 års ålder varken en son eller dotter. För kvinnor är siffran något lägre, 13 procent.

Att vara ofrivilligt barnlös påverkar människor väldigt olika. Någon som tagit det väldigt hårt är Nicklas Singh Foresti som blir intervjuad av SVT. Han och hans fru har försökt att skaffa barn i 10 år men efter att de uttömt alla möjligheter insåg de att de aldrig kommer bli föräldrar och han hävdar att han blivit deprimerad av detta. (Låt oss ignorera att mannen i fråga är sihk.)

— Det är en klump inombords som man inte kan bli av med. En känsla av ofullbordan, av “vad gör jag här”? Det bryter ned en, främst känslomässigt. Man blir sjuk av det. Jag lider av depression själv, som en direkt orsak.

— Hela världen föll samman och föll brinnande till marken. Det var en katastrof av episka mått. Vi mådde väldigt dåligt båda två och fick uppsöka vård.

Unkna könsroller

Det talas sällan om manlig barnlöshet, får vi veta och Singh Foresti tror att detta beror på “unkna könsroller”.

— Vi bär på en massa gamla unkna könsroller. En man ska tiga och bära sitt eget lidande. Det kan vara kopplat till känsliga saker som potens.

Den tysta hårda mannen som bär sitt lidande utan att tala om det för andra. En fördomsfull manssyn som vi läser om dagligen i media. Ofta används denna nidbild som ett slagträ i debatten kring feminism. Om bara män blir feminister så kommer även de må bättre, för då kan de tala om känslor, brukar det låta.

Jag vet inte i vilken värld dessa människor lever. Personligen har jag aldrig upplevt att det varit svårt att prata om känsliga saker med mina vänner. Tvärtom är det alltid uppskattat. Det binder vänskapsbanden hårdare och utan förtroliga samtal då och då tvekar jag att ens kalla personen för “vän”.

Samtal om ofrivillig barnlöshet

Just ett sådant samtal minns jag mycket väl. Det handlade faktiskt om just barnlöshet.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Håll dig informerad. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}