Nu blir det luciafirande på Kärrbacken, eller?

Det verkar som att barnen får fira lucia på Kärrbackens förskola i år trots allt, det meddelar bildningschefen Johnny Thorén. De hävdar att allt bara var en kommunikationsmiss från första början och att ett luciafirande var planerat hela tiden.

LUCIA. Trots att förskolechefen Anna Karmskog tydligt och klart förklarade att det inte skulle bli något luciafirande på Kärrbackens förskola, och att föräldrarna inte hade något att säga till om i den saken, säger bildningschefen nu att det visst ska bli det. Därtill hävdar han att det var tänkt så från början

Men något lussande för föräldrarna blir det inte tal om, de är fortsatt inte välkomna. Inte heller blir det något luciatåg Bildningschefen Johnny Thorén säger:

– Det är inget som står i skollagen att föräldrar har rätt att vara med på luciafirande.

SVT förklarar varför föräldrar inte får vara med:

“Anledningen till att det inte blir av ett klassikt luciatåg ska handla om ekonomiska förutsättningar för föräldrar och att vissa barn tycker det är jobbigt att stå framför många personer och framföra något.”

Först och främst kan vi vara säkra på att det inte var tänkt så här från början. Man ljuger och försöker rädda situationen eftersom tillräckligt många föräldrar sa ifrån. Det är ett gott betyg för alla engagerade som gjort sin röst hörd. Enligt förskolan har de blivit “mailbombade”.

Tittar vi närmare på det hela så är frågan vad det blir av det hela? Inget luciatåg eftersom en del barn tycker det är jobbigt att framföra något inför en grupp. Nu vet inte jag hur andra tänker, men jag vill att mitt barn också förmås göra det som är jobbigt, eftersom det förbereder för framtiden. Men i Sverige i dag kanske det räcker med att ett barn tycker något är jobbigt, så slipper de.

Antagligen blir det inga vita klädnader, inga stjärngossar eller nissar eller pepparkaksgubbar heller (den ekonomiska aspekten har ju inte försvunnit) och med tanke på att inga föräldrar får vara med blir det svårt att veta vad som sägs. Luciafiranden kan således reduceras till en fika med pepparkakor och kallas luciafirande. Kommer man ens sjunga?

Det är en liten vinst att förskolan erkänner fel, men vid en närmare titt verkar det vara ett spel för gallerierna. Mitt råd till alla engagerade föräldrar är att avkräva förskolan löftet om en traditionell lucia i den mån att alla inslag som ska finnas med faktiskt finns med.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!