När Det fria Sverige kom till Älgarås

Så blev det offentligt var det första Svenskarnas hus ska öppna om några månader. Att förvärva fastigheten var det första steget, nu finns det fler delmål att uppnå och det är en spännande tid som väntar oss. Medan vi kan förvänta oss en del hets från gammelmedia är vi trygga i vår förvissning om att föreningen kommer passa bra in bland de rekorderliga människor som bor i Älgarås.

Tyvärr fick vi inte tillfälle att presentera oss själva, det såg Expo och Sveriges radio till att göra – och falskeligen så klart. Vi vet dock att det är den verkliga kontakten med folk – öga mot öga – som spelar roll. Vi ser fram emot att få lära känna våra nya grannar.

Expo och de “goda” hatarna

Den vänsterextrema tidskriften Expo var först med att avslöja den exakta positionen för fastigheten som ska bli föreningen Det fria Sveriges första Svenskarnas hus. De följde samma modus operandi som vi känner till: skriver tillräckligt, men inte för mycket – inte så mycket att den finns en rak linje till dem om något skulle hända. Den här gången var det en bild från ovan (Google maps), namnet på kommunen (Töreboda) samt storleken på fastigheten. Fullt tillräckligt alltså för att den med ont i sinnet lätt ska kunna leta fram resten.

Expo gömmer sig bakom journalistik men alla vet att en text som den de publicerade är “marschorder” för våldsvänstern och de “goda” hatarna och hetsarna. Och det tog inte lång stund förrän drömmar om grov brottslighet började spridas:

Också Mathias Wåg, en central gestalt inom våldsvänstern (numera uppburen grävjournalist och vinnare av Guldspaden) nickade gillande:

På vänsterextrema interna forum dröms det i öppnare ordalag om vad man vill göra med huset. Det är inget nytt, vare sig kopplingen mellan Expo och vänsterns mer våldsamma element eller inställningen de “goda” hatarna delar gällande föreningsfrihet och äganderätt.

Runt om i Sverige finns det samlingsplatser och kulturhus som drivs av vänstern (ofta på skattebetalarnas bekostnad). Men att svenskar ska kunna ha något liknande, det kan man inte acceptera. Sveriges radios reporter, Pernilla Wadebäck, frågar i ett inslag vad samhället kan göra för att motverka föreningen i samhället. Och när de till sist bemödar sig med att tala med föreningens ordförande, Dan Eriksson, så klipps intervjun lite underligt, även om vi får tillstå att inslaget var över förväntan.

För när Expo satt igång det hela så är det dags för gammelmedia att kliva in. SRs lokala redaktion tar stafettpinnen och hänvisar all “fakta” tillbaka till Expo. Något egentligt intresse för vad föreningen står för finns inte, så klart.

Det återstår att se om någon är tillräckligt oklok att de sväljer betet från Expo och försöker attackera fastigheten.

Älgarås, en bra plats

Förutom att det är historisk bygd och på gränsen mellan de gamla göternas och svearnas länder är det vackert i Älgarås med omnejd. Med utgångspunkt från huset kommer vi kunna arrangera många dagsturer till fornlämningar och kulturellt viktig platser som kommer ge deltagarna fördjupad kunskap om Sverige och svenskarna.

Huset i sig har allt utrymme som behövs för den verksamhet föreningen vill bedriva. Steg för steg kommer fastigheten rustas upp och fyllas med liv och rörelse. Svensk kultur och identitet ska genomsyra huset och var och en som lämnar Svenskarnas hus kommer göra det med förnyad kraft.

Styrelsen går husesyn. Foto: Svegot/Patrik Larsson

Det krävs en del arbete innan föreningen kan slå upp portarna till huset. Många medlemmar har redan anmält sig frivilliga så arbetsstyrkan växer hela tiden. Det första Svenskarnas hus kommer ha varit en gemensam ansträngning från dag ett. Vi samlade ihop pengarna gemensamt, huset hittades av en medlem och tillsammans kommer vi renovera det till ett hus värdigt fria svenskar.

Lokalsamhället och DFS

Man undrar vilken fråga SR-reportern ställde till kvinnan i den lokala mataffären med tanke på att svaret var:

– Jag vart ju chockad, jag är svarslös. Nu måste vi samla oss.

Vi gissar att det inte var en sanningsenlig beskrivning av föreningen som gavs initialt. Eller så kanske reportern gjorde sitt jobb och sa:

“En frihetlig nationalistisk intresseförening för svenskar ska starta verksamhet på orten. De ska rusta upp ett hus de ska använda som samlingsplats, bibliotek, gym och café för både medlemmar och invånare, och så säger de att de vill ge tillbaka till samhället i form av sociala insatser. Vad tycker du om det?”

Om kvinnan i inslaget svarade som hon gjorde efter den frågan så är hon ganska ensam om sin uppfattning.

Föreningen har medlemmar i Älgarås och ännu fler i regionen. Vi har heller ingen att dölja och det vi gör är inte underligt på något sätt. Sanningen är ju den att alla borde vara nationalister. Bara för att vi lever i en tid då extrema krafter tillskansat sig makt och inflytande betyder det inte att de goda krafterna – som Det fria Sverige – behöver skämmas.

Men med det sagt så känner vi inget behov av att tvinga oss på någon, vilket ordföranden underströk. Vårt hus kommer stå där det står och den som är intresserad av vår gemenskap och verksamhet är välkommen förbi. Den som inte är det kommer vi inte ansätta. Varför skulle vi det?

Vi ser fram emot att slå upp portarna till det första Svenskarnas hus och på sikt vinna våra nya grannars tillit och vänskap.

Vill du veta mer om föreningen Det fria Sverige?

Besök hemsidan detfriasverige.se

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}