Busschaufförer eller slagpåse? Inte lätt att veta

Utlänningar sköter sig inte speciellt bra varken bakom ratten eller som passagerare på en buss. Förslagen på lösningar är många. Väktare på bussen, förarboxar eller kroppskameror skall användas för att stävja våldet mot de som bara vill köra buss i fred.

KOLLEKTIVT. Om du söker adrenalin och spänning, men inte är sugen på att bli varken polis, brandman, bergsklättrare, militär eller (nu för tiden) sjuksköterska erbjuder Det Nya Sverige ett spännande alternativ. Bli busschaufför.

Busschaufförer i Det Gamla Sverige sysslade mest med att köra buss och kontrollera biljetter. Buss kör de fortfarande, men att kontrollera biljetter har fler och fler slutat med eftersom de helt enkelt riskerar att få stryk. “Ungdomar” (läs utlänningar) anser sig nämligen inte behöva sänka sig till samma nivå som svenskar och betala för sig och allt för ofta leder diskussionerna till våldsamheter.

Skyddsombud för bussbolaget Nobina kräver att förarna ska sluta behöva kontrollera biljetter och vill även se en “förarbox”, det vill säga en förstärkt hytt, som ska skydda förarna från allt för aggressiva passagerare.

I Uddevalla har man länge dragits med problem på bussar. Våld och hot är vardag. Förra månaden fick facket nog och bestämde helt enkelt att förarna inte längre behövde kontrollera biljetter tills vidare.

“Risken och faran är ett direkt hot mot personalens hälsa och välbefinnande. Hoten har ibland också vart så pass allvarliga att skydd för arbetstagarens egna liv och hälsa inte kunnat främjas eller garanteras.”

Nu försöker man nya grepp för att öka tryggheten för chaufförerna. Från och med i måndags patrullerar en väktare och en ordningsvakt de mest våldsamma linjerna. Det kan nog behövas eftersom förarna nu igen förväntas utföra biljettkontroller.

Men detta blir för dyrt och man försöker nu hitta en mer hållbar, och långsiktig lösning. På förslag är trafikvärdar som ska finnas på plats istället för väktare. Något billigare, får man anta.

Eventuellt ska man även utrusta chaufförerna med kroppskamera. Ett praktiskt sätt att kunna tydligt se vem som har misshandlat dig, något som hade varit bra för den stackars chauffören i Sundsvall som fick se sig nedbrottad av en utlänning med ful lugg medan allt för många stod och tittade på.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Det går livat till på bussen nu för tiden. Läs om några exempel nedan, och läs även vems ansvar det är att lösa det. Ledtråd: Det är som vanligt personen du ser i spegeln. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!