Oldoz Javidis uttalande är det minsta problemet med Fi

Betydligt mer påverkar det oss om Feministiskt initiativ skulle få som de ville och alla palestinier, judar, kurder, afghaner, iranier, eritreaner, etiopier, nigerianer, ja kort sagt alla människor på hela jorden, skulle bjudas in för att bo i Sverige, skriver Björn Björkqvist.

KRÖNIKA. Så tvingades hon avgå, Oldoz Javidi. Javidi har pekats ut som antisemit sedan hon i en intervju med tidningen Feministiskt Perspektiv förklarade att hennes drömscenario vore att Israels judar flyttade till USA. Efter några vändor i sociala medier var det en allmän sanning att Javidi förespråkar etnisk rensning och är antisemit ut i fingerspetsarna.

Kraven på att Javidi skulle lämna sin plats på Feministiskt initiativs riksdagslista kom illa kvickt från lite olika håll. Fi blev hårt pressade och inledde samtal med sin kandidat och snart kom man fram till att Oldoz Javidi bland annat skulle gå utbildningar hos Svenska kommittén mot antisemitism, en förening främst befolkad av liberaler och som har väldigt svårt att dra gränsen mellan antisemitism och antisionism. Feministiskt initiativ förklarade att man inte stod bakom Javidis uttalande som man bedömde som antisemitiskt. Man ville dock ge henne en chans att vara kvar och visa prov på bättring. I dag kom dock beskedet att förtroendet tagit slut.

Fi skriver att Oldoz Javidi inte längre samverkar med partistyrelsen ”med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde” och att man därför bett henne att lämna sin plats på riksdagslistan. Hon i sin tur menar åter att hon blivit missförstådd, men att hon naturligtvis inte tänker kandidera om hon inte har partiets förtroende. Åter har således konflikten mellan Israel och Palestina letat sig in och påverkat den svenska valrörelsen.

Nu spelar detta sannolikt ingen som helst roll. Feministiskt initiativ kommer med all sannolikhet inte in i riksdagen i år heller. De fick enorm draghjälp av medierna förra valet men det räckte inte. Nu är de inte intressanta ens för journalisterna.

Det något häpnadsväckande är dock att Javidis påstådda antisemitism har fått många debattörer från Sverigedemokraterna, Medborgerlig samling och liknande partier att reagera. Samstämmigt har de skrikit sig hesa om antisemiten som tillåts kandidera för Fi.

Det finns mycket att kritisera Fi för. Sverige slår åter rekord i antal anmälda våldtäkter men Fi vill inte prata om detta utan mumlar i stället om anmälningsbenägenhet och mörkertal. De vill öppna landets gränser totalt.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}