Hundratals afrikaner forcerade stängslet som omger spanska Ceuta

Kastade sten och exkrementer på polisen

Cirka 800 män från subsahariska Afrika attackerade i går det sex meter höga stängsel som omger den spanska enklaven Ceuta i Marocko. 602 lyckades ta sig in samtidigt som de skadade 15 poliser.

INVASION. Invasionsförsöket ägde rum bara timmar innan Spaniens premiärminister Pedro Sánchez skulle möta Frankrikes president Emmanuel Macron för att diskutera migrantkrisen. 800 subsahariska män som tagit sig till Marocko i hopp om att kunna fortsätta till Europa rusade fram emot det sex meter höga stängslet som omger den spanska enklaven Ceuta, som tillsammans med Melilla är Europas enda landgränser mot Afrika.

I händerna hade afrikanerna stora saxar och hammare med vilka de försökte forcera stängslet och även attackera poliserna som skulle stoppa dem. För att hindra poliserna att nå fram till dem kastade migranterna plastdunkar med exkrementer och kalciumoxid, käppar och stenar samt sprayburkar med aerosoler som de använde som eldkastare.

602 personer lyckades ta sig över stängslet, flera av dem skadades när de klättrade upp på den rakbladsförsedda taggtråden. 16 personer fick föras till sjukhus för sina skador och övriga fördes till tillfälliga migrantcentrer.

Spanien har nu tagit flest “båtflyktingar”

Det är inte länge sedan Spanien hyllades för att de tog emot ett fartyg med drygt 600 migranter som vägrades tillträde till Italien. Hittills i år har Spanien faktiskt tagit emot fler ”båtflyktingar” än Italien: 19 586 mot 17 981. På tredje plats ligger Grekland med 15 351.

Nu kan problemen inte döljas. Kommunfullmäktigen, polisfack och ideella organisationer i södra Spanien säger nu att de inte klarar att ta hand om alla som anländer. Borgmästaren i Algeciras, José Ignacio Landaluce, säger att hamnstaden tvingats omfördela sina resurser och agera som en humanitär stoppkloss. Nu måste den spanska regeringen och EU träda in och förhindra att området blir ”det nya Lampedusa”.

– Jag hoppas att EU jobbar på en global policy. Det är möjligt att det är vårt problem initialt, men i morgon eller om en vecka eller en månad, finns problemet mitt i Europa.

– Vi har aldrig någonsin upplevt att 1 000 migranter anländer till Spanien varje vecka. Och detta kan vara bara början – det är mycket kvar av sommaren och tusentals och åter tusentals migranter anländer till Nordafrikas kuster, tusentals och åter tusentals har redan väntat i månader eller år på att kunna ta sig över havet.

Carmen Velayos, generalsekreterare för polisfacken i Cádiz säger att regionens infrastruktur kraftigt har överansträngts av migranterna.

– Migranterna sover överallt. Polisstationerna är fulla, omgjorda sporthallar är fulla och mottagningscentrumen är fulla. Det finns ett centrum för minderåriga i La Línea de la Concepción som är avsett för 30 människor. Just nu finns det 200 små barn där som sover på golvet. Folk sover till och med på däcket till räddningsbåtarna eftersom det inte finns några ställen för dem.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}