Polisen: Bär inte halsband i Göteborg

Polisens presstalesman i Göteborg ber folk fundera på om det verkligen är värt risken att bära dyra halsband då det råder en epidemi av halsbandsryckningar i staden för tillfället. Men är det verkligen så problemet ska lösas?

USLINGAR. De siktar in sig på äldre kvinnor, särskilt dem med något slags rörelsehinder, och sliter av dem deras halsband. Det rör sig om flera olika gärningsmän men polisen misstänker att det är en grupp som samarbetar. Vid ett tillfälle försökte dessa lågliv ta halsbandet från en man, han gjorde motstånd och kunde lämna signalement. Vi vet alltså att de är utlänningar. Utlänningar som siktar in sig på våra svagaste. Fega uslingar som springer som harar vid minsta motstånd.

En till två gånger per dygn har framförallt äldre kvinnor rånats på detta sätt de senaste veckorna och några tecken på att det kommer att minska finns inte. Polisens presstalesman Stefan Gustavsson kan inte hålla sig ifrån kraftuttryck när han blir intervjuad av SR:

— Vi är väldigt bekymrade över det som sker och känner väldigt mycket för offren som drabbas. Det tror jag alla gör. Vi kan inte se att det finns något mod i gärningsmännen direkt utan det är lätt att känna både frustration och bli, ursäkta uttrycket, både förbannad och ledsen.

Gustavsson säger sedan att man bör fundera på om det verkligen är någon bra idé att ha på sig halsband när man är ute på stan. Han poängterar dock att han inte vill lägga skulden på offret.

— Det kanske kan vara av vikt att fundera på om man verkligen ska ha på sig halsbandet. Då menar jag inte att offren ska beskyllas för något utan jag menar att man måste tänka på detta med tanke på att det sker så ofta.

När Nyheter Idag ringer till en annan presstalesman, Christer Fuxborg, låter det lite annorlunda.

— Man ska väl inte undvika, kanske. Men däremot kanske man ska vara lite på tårna med tanke på att vi har den här typen av brottslighet just nu. Om man ska ut på stan och festa och så vidare, att man kanske tänker sig för lite extra.

Rätt resonerat av polisen?

Ska det vara så här, som man säger? Polisen kommer med fler och fler råd om hur vi som medborgare ska göra för att inte bli utsatta för brott. Att ge äldre damer råd om att inte ha på sig sina älskade halsband är väl ändå att gå för långt? Nej. Polisen gör helt rätt.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!