Stefan Löfven avslöjad – stöder Putins samarbetsparti i Lettland

Stefan Löfven och hans ministrar talar i tid och otid om ryska påverkansoperationer. Nu kan Tidningen Svegot avslöja att han själv samarbetar med det lettiska partiet Harmoni – som står Putins parti Enade Ryssland nära. I en lyckönskningsvideo säger Löfven: ”Jag värdesätter samarbetet mellan våra partier.”

SOSSESKANDAL. När Sveriges statsminister Stefan Löfven uttalar sig offentligt om Rysslands president Vladimir Putin är retoriken hård: Putin ska hålla sig borta från Sverige med sina påverkansoperationer! Samtidigt skickar statsministern välgångsönskningar till det lettiska partiet Harmoni, som för de etniska ryssarnas talan, har sin grund i det gamla kommunistpartiet och numera har ett samarbetsavtal med Putins parti Enade Ryssland. Hur går det ihop?

När Stefan Löfven öppningstalade på årets Folk och försvarskonferens handlade det mesta om faran med Ryssland. Han släppte nyheten om att regeringen ska inrätta en myndighet som ska utveckla och koordinera det psykologiska försvaret samt bekämpa påverkansoperationer.

Men eftersom myndigheten inte kan öppna förrän efter valet hade Löfven en rad andra förslag för att hålla stånd mot rysk påverkan på det svenska valet 9 september:

  • Valmyndigheten ska stärka sitt säkerhetsarbete och höja beredskapen. Flera myndigheter ska göra risk- och sårbarhetsanalyser.
  • Alla riksdagspartier får information om riskerna för påverkan under valrörelsen.
  • Regeringskansliet höjer sin förmåga att identifiera större incidenter inom informations- och cyberområdet.
  • Regeringen bjuder in medieaktörer till en diskussion om samarbetsformer för hantering, ökad kunskap och medvetenhet kring utländsk påverkan inför valet.

“Håll er borta!”

Statsministern anklagade i sitt tal Ryssland för att ligga bakom en rad påverkansoperationer och dundrade:

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!

Nils Usakovs, partiledare för Harmoni.

Men Ryssland är tydligen inte alls farligt i Lettland. Där är Putin uppenbarligen välkommen med sina påverkansoperationer via sitt samarbetsparti Harmoni (Saskana på lettiska). Partiet leds av den tidigare journalisten Nils Usakovs och kallar sig socialdemokratiskt, men hyser många gamla kommunister från Sovjettiden. Harmoni för framförallt den ryska minoritetens talan och har ett nära och intensivt samarbete med Putins parti Enade Ryssland.

Nils Usakovs föddes i huvudstaden Riga 1976 när Lettland fortfarande ockuperades av Sovjetunionen. I samband med kuppen mot Michail Gorbatjov i Moskva 21 augusti 1991 passade landet på att utropa sin självständighet. Men eftersom hälften av Rigas invånare då var etniska ryssar (precis som Nils Usakovs) uppstod en del slitningar, som i mångt och mycket fortfarande lever kvar. Många av ryssarna har inte fått eller velat ha lettiskt medborgarskap – av de drygt 500 000 etniska ryssarna i Lettland har knappt hälften grå pass vilket betyder att de är icke-medborgare.

Från journalist till politiker

Så är inte fallet med Usakovs, han blev naturaliserad lettisk medborgare 1991, vilket förstås var en förutsättning för hans kommande politiska karriär. Efter många år på ryska och lettiska medier fick Usakovs 2005 en inbjudan om att gå med i Nationella Harmoni-partiet som snart bildade Harmoni Center-alliansen och Usakovs blev partiledare. 2006 kom partiet in i den lettiska riksdagen Saeiman som tredje största parti.

Numera heter partiet bara Harmoni, ett ord som sägs stå för harmoni mellan letter och ryssar. Dock har partiet fått hård kritik för att de främst för den ryska minoritetens talan. Få letter kan tänka sig att rösta på Harmoni och få ryssar röstar på något annat parti. Deras samarbetsavtal med Vladimir Putins parti har kritiserats hårt. Harmoni brukar få omkring 30 platser av de 100 i Saeiman, vilket motsvarar landets ryska befolkning. De har aldrig släppts in i regeringen eftersom det vore dödsstöten för de lettiska partierna att samarbeta med Harmoni. Att samarbeta med ”Kremls nickedockor” skulle vara extremt impopulärt bland de lettiska väljarna, så ingen har ännu vågat ta den risken.

Harmoni leder dock ett antal kommuner, bland dem huvudstaden Riga, där Nils Usakovs är borgmästare.

Flera korruptionsskandaler

Harmoni (och dess föregångare) har också varit inblandat i flera korruptionsskandaler.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

SKAFFA SVEGOT PLUS NU

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!