Svenska folket har fått nog av sossarna – men de håller hårt i makten

Ännu en mätning bekräftar S-raset

I förrgår visade Sentios junimätning att SD är största parti och närmast krossar såväl Moderaterna som Socialdemokraterna. I går kom SVT/Novus mätning som bekräftar trenden med ett kraftigt ökande SD och ett kraftigt minskande S.

NUÄRDETNOCK. Novus-mätningen omfattar ungefär lika många respondenter som SCBs stora undersökning som gjordes i maj, nämligen 4 633. Det är betydligt fler än de cirka 1 000 som deltar i Sentios mätningar. I Novus är S fortfarande största parti, men minskar med 3,1 procentenheter till 23,8 procent. SD är näst störst med 21,9 – en ökning med 2,7 procentenheter. Moderaterna är tredje största parti med 21,1 – en ökning med 0,5 procentenheter.

Men egentligen spelar inte de exakta siffrorna så stor roll, det som är viktigt är trenderna. I alla de tre nyligen publicerade mätningarna går det riktigt dåligt för Socialdemokraterna medan SD har vind i seglen.

Jag har redan skrivit om att det råder full panik på sossarnas högkvarter Sveavägen 68 i Stockholm, där man till och med diskuterat om man ska sparka Stefan Löfven. Statsministern lyckades överleva partistyrelsemötet förra fredagen, men frågan är vad partiet ska ta sig till nu när den ena mätningen efter den andra bekräftar att svenska folket har fått nog av S-politik, och att folk inte längre ser sossarna som det statsbärande partiet. Än kan nog inte Löfven känna sig säker på att få sitta kvar.

Från förtvivlan till ren hysteri

Enligt mina källor pendlar det interna korridorsnacket mellan förtvivlan och ren hysteri: ”Vi kan för fan inte tillåta att ett gäng ’fascister’ får styra Sverige! Detta är en ren statskupp! Marita Ulvskog hade rätt redan 1976 när hon kallade det första borgerliga maktövertagandet efter 40 års S-styre för en statskupp. Vi kan inte tillåta att ’nassarna’ tar över. Vi sossar är Sverige. Vi byggde landet och de får inte ta det ifrån oss.”

Men det syns också tecken på att råttorna lämnar det sjunkande skeppet. I går lade regeringen ut på sin hemsida att statssekreteraren Ulrika Modéer lämnar Rosenbad för ett toppjobb på FN. Hon blir assisterande generalsekreterare och chef för UNDPs avdelning för externa relationer och påverkansarbete (Bureau for External Relations and Advocacy). Påverkansarbete, minsann! Ordet som alltid används i negativa termer för att försöka skrämma svenskarna till skräck inför Rysslands påverkan. Förre utrikesministern Carl Bildt kommenterade det hela på Twitter:

Precis som i andra demokraturer (ett system som till ytan är en demokrati, men som i praktiken saknar reell och omfattande yttrandefrihet med mera), så jobbar Socialdemokraternas partiledning nu hårt på att titta på var man kan ”öka röstfrekvensen, se till att partiet åtminstone får något inflytande och på sikt skapa reträttposter för ledande sossar”. Man skyr varken valfusk eller andra skumma metoder för att klamra sig fast vid makten.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}