EU saboterar den italienska demokratin

Vem minns inte när EU införde sanktioner mot Österrike efter att folket valde in Frihetspartiet i parlamentet? Då var året 2000 och man kunde inte acceptera den folkvilja man annars säger sig värna. Under åren som gått har vi flera gånger fått besked från makten som innebär att folket röstar fel: Österrike igen, Tyskland och AFD, Polen och Ungern – Brexit var också fel, får vi inte glömma. Makten släpper inte gärna ifrån sig makten.

ANALYS. Låt oss en gång för alla konstatera att demokrati enligt EU och de flesta medlemsländers politiker inte handlar om att de berörda folken ska få bestämma själva. Det handlar om något helt annat: Hbtq, mångkultur, massinvandring och “värdegrunden” (den liberala demokratins Gud). Tycker man fel, stämmer man inte in i kören eller röstar fel så blir det konsekvenser. För oss som tycker fel, säger emot och röstar fel gäller det bara att höja garden och köra på – för makten kommer inte släppa ifrån sig den.

EU torpederar folkviljan i Italien

Efter många om och men kom Femstjärnerörelsen och Lega fram till en gemensam plan för regering och överlämnade den till presidenten Sergio Mattarella. Enligt lagen är det presidenten som godkänner ministrarna. Det hela brukar vara en formalitet, men denna gång flyttade presidenten fram sin egen position och vägrade.

Koalitionens förslag till ekonomiminister, ekonomen Paolo Savona, gick inte för sig eftersom han tidigare sagt att Italien borde lämna eurosamarbetet med tiden. Förslaget hade stöd från såväl Femstjärnerörelsen som Lega och en majoritet av parlamentet. Presidenten vägrade godkänna ministern.

President Sergio Mattarella, tidigare socialdemokrat men numera oberoende, har varit under hårt tryck från EU som inte kan tillåta att Italien ens tänker tanken på att lämna eurosamarbetet. Italien har ett enormt underskott men hellre än att tillåta en euroskeptisk process som kanske (men inte säkert) skulle leda till att landet lämnar, väljer EU att lägga sig i landets demokratiska process och genom påtryckningar sabotera demokratin.

I stället för att godkänna den minister som har stöd från partierna, parlamentet och folket har presidenten valt att låta Carlo Cottarelli, som tidigare arbetat för Internationella valutafonden (IMF), att bilda en “elitregering” utan folkligt stöd som kommer att styra landet fram till ett nyval. Dock kommer den inte kunna göra mycket, då Femstjärnerörelsen och Lega har majoritet i båda kamrarna.

Krav på avgång och nyval

Femstjärnerörelsens ledare, Luigi Di Maio, kräver att parlamentet ska begära presidentens avgång och Legas ledare, Matteo Salvini, kräver nyval.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!