Hotet: Inget stöd till manliga filmskapare 2020

Filminstitutets vd Anna Serner hotar nu med att diskriminera alla manliga filmskapare om inte marknaden börjar ”släppa fram” fler kvinnliga filmskapare.

DISKRIMINERING. Anna Serner är mycket tydlig när hon intervjuas av Kulturnyheterna. Om det inte finns 50 procent (eller mer, får man anta) kvinnor ”bakom kamerorna” snart så kommer marknadsstödet från Filminstitutet endast att delas ut till kvinnor i framtiden.

Marknadsstödet är det bidrag som går till filmer som beräknas sälja fler än 200 000 biljetter –kommersiellt gångbara storfilmer med andra ord. Från Filminstitutets hemsida:

”Syftet med stödet är att bredda repertoaren och öka genrespridningen genom att stödja filmer av hög kvalitet med stark publikpotential och stor förankring på den nationella marknaden. Med det menas att filmen ska ha hög igenkänningsfaktor, populärkulturella aspekter, relevant tematik, originalitet och ett brett tilltal i utförandet samt hantverksskicklig verkshöjd.”

Men alla kan inte söka. Man måste vara en etablerad producent (alltså gjort minst en film innan) och budgeten för filmen måste överstiga 20 miljoner kronor. 2017 fick exempelvis storfilmen ”Solsidan” stödet. I framtiden verkar det alltså som om Filminstitutet kan lägga till ”måste vara livmoderbärare” till kraven för ansökan. Eller möjligen de som ”identifierar sig som livmoderbärare”.

Den evigt rådande sexismen

Som vanligt utgår Serner ifrån den feministiska tesen att kvinnor minsann både vill och kan göra allt som män gör, men de får inte på grund av den evigt rådande sexismen och de patriarkala maktstrukturer som finns överallt men som ingen har sett eller hört eller kunnat mäta.

Eller inte allt. Jag kan inte påminna mig om jag hört de feministiska ropen skalla om fler kvinnliga gruvarbetare, kloakrensare eller sophämtare. Däremot när det gäller styrelsemedlemmar, högt uppsatta politiska positioner och som i detta fallet producenter, då är jämställdhet otroligt viktigt.

Jämställdheten kommer nu slå hårt mot producentyrket med laglig diskriminering som följd. En annan följd lär bli att färre bra storfilmer produceras i Sverige. De som inte är lämpade kommer att få bidrag för att de är kvinnor. De som är lämpade får inget, på grund av att de råkar vara män. Jämställdhet 2018.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!