Fortfarande ingen regering i Italien

Femstjärnerörelsen, som tillsammans med Lega blev största parti i valet i Italien för två månader sedan, behöver ytterligare några dagar på sig för att bilda regering. Detta meddelades i eftermiddags.

REGERINGSKRAMP. Det italienska valet blev en stor framgång för invandringskritiska partier, men de har svårt att komma överens om hur en regering ska se ut. Största parti blev Femstjärnerörelsen som av vissa betecknas som ett anarkopopulistiskt parti. Näst störst blev nationalistiska Lega (före detta Lega Nord).

Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio förväntades komma med ett beslut om den blivande regeringen i dag, men så blev det inte.

– Vi har bett presidenten om mera tid för att bli klara med förhandlingarna om ett regeringsavtal. De kommande dagarna blir avgörande, sa Di Maio.

De två partier som väntas bilda regering i Italien är i motsats till den tidigare regeringen starkt kritiska till EU, men för övrigt är de i många frågor väsensskilda. Före valet 4 mars var det få som trodde att dessa båda partier skulle kunna bilda regering tillsammans.

Femstjärnerörelsens viktigaste vallöfte är att se till att de fattigaste italienarna får ett slags medborgarlön, något som kommer att kosta landet 17-20 miljarder euro om året.

Legas viktigaste fråga är införa platt skatt, så att såväl företag som privatpersoner bara ska behöva betala 15 procent i skatt. Denna reform kommer att kosta landet 80 miljarder euro om året.

Lega vill dessutom deportera flera hundratusen utlänningar tillbaka till sina hemländer, något som om de hamnar i regeringsställning skulle kunna leda till ett samarbete med de så kallade Visegradländerna.

Källa Berlingske Dagens Nyheter
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!