Kriminologen och anmälningsbenägenheten

Jerzy Sarneckis alla bortförklaringar

En kriminolog som intervjuas av SVT är osäker på om antalet brott alls ökar. Det kanske förvånar en och annan, ända tills man läser vilken kriminolog det rör sig om. Kanske kan statisik över anmälda cykelstölder göra honom mer säker?

KRIMINOLOGEN. ”Kriminolog”, ”osäker” samt ”om brotten ökar”. Det finns väl egentligen bara en enda kriminolog som kan vara aktuell. Just det – allas vår favoritpolitruk Jerzy Sarnecki.

Han blev nyligen (igen) intervjuad av SVT som expert (igen) för att berätta för alla dumma, oroade svenskar att allt är bra, och är det inte bra så var det hur som helst sämre förr och de som inte håller med vill bara sprida rädsla (igen).

Sarnecki håller med om att brottslighet är ett problem. Det har han rätt i. Brottslighet är ett problem. Frågan är väl vem som har hävdat annorlunda. Men efter denna klarsynta insikt går det fort utför. Nästa mening ur hans mun är märklig:

— Men i dag finns det så otroligt mycket annat att oroa sig för att den här uppgraderingen av brottsligheten som en av de allra viktigaste samhällsfrågorna är en stor framgång för dem som försöker vinna makten på dessa frågor. Utifrån ett objektivt perspektiv är det en kraftig överdrift.

Vad ska man egentligen oroa sig för?

Det finns mycket annat att oroa sig för. Även där får jag ge Sarnecki rätt. Bostadskris, fallande valuta, kaos i skolorna, feminiseringen av män och så vidare. Det är inte utan att man blir nyfiken på vad kriminologen själv oroar sig för. Ökad rasism? Patriarkala strukturer? Antisemitism? Fejkade nyheter kanske? Global uppvärmning? Dyrare rödvin?

Något annat än brottslighet är det hur som helst. Vi får även veta att de politiker som vill ha ett tryggt Sverige mest gör det för att de vill vinna makten. Det finns nog ett korn av sanning även i det, men personligen har jag inget emot att ge makt till de politiker som vill göra Sverige tryggare, och att de som jobbar stenhårt för att göra Sverige allt mindre tryggt ska bli av med makten och helst dömas i domstol.

Tydligare ”damage control” än vad vi ser i SVTs intervju är svår att tänka sig. Ja, det verkar kanske som om brottsligheten ökar. Kan det bero på invandringen? Sarnecki finner det inte uteslutet men eftersom vi inte kan vara 100 procent säkra så är det bara att slappna av.

Dödligt våld – ett säkert kort

När man diskuterar brottslighet i Sverige brukar alltid klassikern ”dödligt våld” dras upp ur sin malpåse. Det brukar heta att det dödliga våldet har minskat sedan 1990-talet och på något sätt ska detta göra oss tryggare. Det är såklart bra att färre människor mördas, men våldtäkterna då? Bilinbrott, rån, sexuella trakasserier? Få jag pratar med är rädda för att bli mördade.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!